Presidentille kelkkansa kääntänyt ex-upseeri uskoo, että Putin voi kadota hetkenä minä hyvänsä: "Sisällissota kaikkia vastaan alkaa"

8:03
Kun 14 vuotta tuli täyteen, MTV:n Venäjän-kirjeenvaihtaja sai tarpeekseen: "Pitääkö minun omistaa koko elämäni tälle vastenmieliselle maalle"

Venäläinen ex-upseeri, äärinationalisti ja bloggaaja Igor Girkin arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voi "kadota hetkenä minä hyvänsä".

Girkinillä oli merkittävä rooli Krimin valtauksessa, ja sen liittämisessä laittomasti osaksi Venäjää vuonna 2014. Girkiniä kutsutaan myös nimellä Igor Strelok, joka tarkoittaa suomeksi joko "ampujaa" tai "pyssymiestä".

Ukrainan sodan aikaan hän on taas kunnostautunut kärkkäänä arvostelijana Putinia ja hänen hallintoaan kohtaan. Hän on vaatinut koko sodan ajan järeämpi toimia sekä uudistuksia tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hän on myös julkisesti kertonut olevansa valmis kannattamaan Putinin syrjäyttämistä.

Girkin kuuluu Venäjällä yhä ihmisiin, jotka kannattavat sotaa.

Putin katoaa, maa syöksyy kaaokseen

Viime aikoina Girkin ilmaissut synkkiä arvioita siitä, mihin sota on Venäjän kannalta menossa.

Ukrainan apulaisisäministeri Anton Gerashchenko jakanut Twitterissä teksitetyn videon, jossa Girkin kertoo Putinilla olevan mahdollisesti mielessään tehtävänsä jättäminen ja mahdollinen takaovi pakenemisen varalle.

– Sanotaan vaikka, että Putin siirtyy syrjään. Hänet korvataan, hän kuolee luonnollisin syin tai sanoo televisiossa, että on väsynyt ja lopettaa. 

– Tämä romauttaa heti maan sisäisen tilanteen sekä vakauden ja voisi johtaa ulkoiseen tappioon, mikä tarkoittaisi näissä olosuhteissa, että miehitysviranomaiset astuisivat valtaan.

Girkinin mukaan skenaario voisi johtaa lopulta koko valtion hajoamisprosessiin ja valtavaan sisäiseen kaaokseen.

– Tällöin alkaa sisällissota kaikkia vastaan. En sulje pois sitä mahdollisuutta, että olemme tuomittuja tähän. En sulje pois sitä, koska presidentin tilanne on Venäjän federaation suurin salaisuus, Girkin kertoo videolla.

"Armeijamme ei ole valmis hyökkäysoperaatioon"

Venäjän on kerrottu valmistelevan suurhyökkäystä Ukrainaan. Ajankohdan on uskottu sijoittuvan sodan vuosipäivän lähelle.

Girkin ei usko, että Venäjän voima riitää tällä hetkellä suurhyökkäykseen. Hän ennustaa kaiken kääntyvän tässäkin tapauksessa katastrofiin.

– Kaiken kaikkiaan armeijamme ei ole valmis hyökkäysoperaatioon.

– Se ei ole valmis alkaen ammusten jakelusta, joka ei ole kovin hienolla tolalla yksityiskohtiin menemättä, Girkin jatkaa.

Girkin kritisioi myös Venäjän armeijan viestintää, komentoa, tiedustelua sekä ilmataisteluykykä. 

– Ilmataistelu, sitä ei ole ollut olemassa ennen eikä sitä ole olemassa nytkään.

– Käytännössä vastustaja lähettää kaikki yksikkönsä ja yhdistelmänsä lähelle rintamalinjoja saattueina, pelkäämättä mitään. Tämä voitaisiin huomata, jos tiedusteludronemme vain havaitsevat sen. Lentoliikenteemme ei käytännössä täytä näitä tavoitteita.

Girkin on etsintäkuulutettu Ukrainassa terroristina. Hänelle luettiin viime vuonna Hollannissa syytteet malesialaiskoneen alasampumisesta Ukrainassa vuonna 2014.

Onnettomuudessa kuoli 298 ihmistä.

Lähde: Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja