Miksi tyttöjen koulumenestys ei näy naisten palkoissa? Ompeluseuran ylläpitäjä vastaa

5:56

Poikien heikosta koulumenestyksestä ollaan huolissaan, mutta jostain syystä koulussa paremmin pärjäävät tytöt tienaavat aikuisina miehiä vähemmän. Miten tämä on mahdollista?

Katso yllä olevalta videolta Mannisen vastaukset naisten palkkausta koskeviin kysymyksiin.

Insinööriliiton erityisasiantuntija ja Facebook-ryhmä Ompeluseuran ylläpitäjä Katri Manninen uskoo, että koulutusjärjestelmä ei välttämättä kannusta tyttöjä ”oikeille” aloille.

– Koulujärjestelmä ei ehkä kannusta tyttöjä tai lapsia ylipäätään matemaattisluonnontieteellisiin aineisiin, jotka korreloivat hyväpalkkaisin tehtäviin.

Manninen muistuttaa, ettei uraa pitäisi valita pelkästään rahan vuoksi, mutta tulevaisuuden tulotasolle kannattaisi uhrata ajatuksia jo opiskelupäätöksiä tehdessä.

Ennakkoluulot elävät vahvoina

Manninen toteaa myös, että stereotypiat eri ammattialoja kohtaan ovat vahvat.

– Näemme lastenhoitajia ja opettajia, jotka ovat naisia. Neuvoloissa ja terveydenhoitoalalla näemme naisia. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, mitä tyttöjen pitäisi opiskella.

Vastuu ei näy palkassa

Hoito- ja kasvatusalan vastuu ei näy palkassa. Manninen näkee tälle selitykseksi sen, että lasta ei voida hinnoitella, eikä lapsi tuota suoraa taloudellista hyötyä.

– Tuotto on kuitenkin suuri pitkällä tähtäimellä, jos lapsi pystyy kiinnittymään yhteiskuntaan. Se on tuottoisampaa kuin moni bisnes.

***

7:39

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja