Miksi Thaimaassa räjähti? Asiantuntijoiden mukaan pinnan alla kytee monesta syystä

Neljä ihmistä kuollut pommi-iskuissa Thaimaassa 2:06

Thaimaan pommi-iskut voivat olla pitkään jatkuneen jakautumisen ja poliittisen kuohunnan tulos. Vain päiviä sitten maassa hyväksyttiin sotilasjuntan kirjoittamat muutokset perustuslakiin.

Thaimaassa kuoli vuorokauden aikana useissa pommi-iskuissa ainakin neljä ihmistä ja haavoittui Guardian-lehden mukaan 35. Heistä 10 on turisteja.

Jo pitkään Thaimaan Phutthamonthonissa asunut Marja-Leena Heikkilä-Horn opettaa professorina Mahidolin kansainvälisessä yliopistossa. Hän kertoo sähköpostitse, että pommi-iskut ovat ajoituksensa vuoksi todennäköisimmin vastaisku uudelle perustuslaille.

– Pommit räjähtivät monessa kaupungissa poliisiasemien edessä tai läheisyydessä, joka viittaisi jonkinlaiseen valtiovallan vastaisuuteen.

Thaimaan poliisin mukaan iskut ovat sisäistä sabotaasia, eikä viitteitä kansainvälisestä terrorismista ole löytynyt.

– Viranomaiset eivät näytä haluavan hypätä mihinkään nopeaan johtopäätökseen. Täällä on tapana viimeiseen asti epäillä paikallisia konflikteja, liikemiesten välisiä välienselvittelyjä, perheriitoja ja niin edelleen. Mutta kun samanaikasesti pamahtaa näin monella paikkakunnalla, voi olla vaikea väittää, että kyseessä olisivat yksinkertaisesti perheriidat, kertoo Heikkilä-Horn.

Heikko kuningas voi aiheuttaa epävakautta

Thaimaan yhteiskunnassa on viime vuosina nähty useita muutoksia, jotka tekevät maan tilanteesta nyt herkän, kertoo Helsingin yliopiston Aasian-tutkimuksen yliopistonlehtori Tiina Airaksinen.

Yksi niistä on maan kuninkaan Bhumibol Adulyadejin terveydentilan huononeminen. Kuningas on Thaimaassa äärimmäisen suosittu, jopa pyhänä pidetty hallitsija.

– Kuninkaalla on vahva, jopa diktatuurinomainen arvovalta. Hän on kuin jumalasta seuraava.

Adulyadej on maailman pisimpään hallinnut monarkki. Vaikka kuningas ei ole puuttunut päivänpoliittisiin asioihin, on hänellä ollut suosionsa vuoksi maan sisäisiä jakolinjoja hillitsevä vaikutus. Siispä heikko kuningas aiheuttaa pelkoa kansan jakautumisen pahenemisesta.

– Sotilasjuntta pelkää, että jos kuningas kuolee, repeävät maan sisäiset jakolinjat.

Thaimaassa useita pommeja neljässä kaupungissa

  • Hua Hinissä räjähti paikallista aikaa torstai-iltana kaksi pommia. Ainakin yksi kuoli ja yli 20 loukkaantui.
  • Seuraavana aamuna paikallista aikaa räjähti kaksi pommia Surat Thanissa. Ainakin yksi kuoli. Haavoittuneiden määrä ei ole vielä tiedossa.
  • Hyvin pian tämän jälkeen Phuketin saarella räjähti kaksi pommia. Kukaan ei tiettävästi kuollut. Haavoittuneiden määrä ei ole vielä tiedossa. 
  • Samaan aikaan Hua Hinissä tehtiin toinen kaksoispommi-isku. Ainakin yksi kuoli ja kolme haavoittui.
  • Lisäksi Trangin kaupungissa räjähti yksi pommi. Ainakin yksi kuoli. Haavoittuneiden määrä ei ole vielä tiedossa. 
  • Poliisi löysi Hua Hinistä tiettävästi ainakin yhden pommin, joka ei ollut vielä ehtinyt räjähtää.

Thaimaassa valtaa pitää tällä hetkellä sotilasjuntta, joka kaappasi vallan vuonna 2014. Vallankaappausta edelsi kuukausia jatkunut poliittinen pattitilanne. Tapaus ei ollut suinkaan ensimmäinen laatuaan: armeija on kaapannut vallan 12 kertaa vuoden 1932 jälkeen.

– Thaimaassa armeija ja lähinnä liikemiesten taloudellisia intressejä edustavat poliittiset puolueet ovat käyneet valtataistelua melkeinpä voisi sanoa 1930-luvulta lähtien, kertoo Heikkilä-Horn.

Viime sunnuntaina Thaimaassa hyväksyttiin kansanäänestyksessä uusi perustuslaki, joka vahvistaa armeijan valta-asemaa. Heikkilä-Hornin lisäksi myös Airaksinen pitää hyvin mahdollisena, että pommi-iskut ovat väkivaltainen protesti armeijan vallalle.


Lue myös:

    Uusimmat