Mainos

Suurlähettiläs: Thaimaan iskujen syynä sisäiset konfliktit – haavoittuneita jo 35

2:06

Thaimaan pommi-iskujen sarjassa kuoli vuorokauden aikana ainakin neljä ihmistä ja haavoittui Guardianin mukaan 35, joista 10 oli ulkomaisia turisteja.

Suomen Bangkokin-suurlähetystön tiedossa ei ole, että Thaimaan pommi-iskuissa olisi kuollut tai haavoittunut suomalaisia taikka pohjoismaalaisia, kertoo suurlähettiläs Kirsti Westphalen

Haavoittuneista ainakin kolme on Guardianin mukaan hollantilaisia, ja joukossa on uutistoimisto AFP:n mukaan myös saksalaisia, italialaisia ja itävaltalaisia. 

Pommeja oli ainakin 11, ja ne räjähtivät eri puolilla ympäri Thaimaata torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Iskuista tiedetään edelleen vähän. 

Iskut kohdistuivat turistien suosimiin kohteisiin. Tekijästä ei ole tietoa. Thaimaan poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ole kansainvälisestä terrorismista.

0:47

Iskujen taustalla kansanäänestys?

Suomen suurlähetystö kehottaa maassa olevia suomalaisia tarkkaavaisuuteen ja välttämään kiireisimpiä turistialueita sekä seuraamaan viranomaisten ohjeita. 

– Thaimaahan aikovien suomalaisten ei ole syytä perua matkaansa räjähdysten takia, mutta suurlähetystön ohjeita varovaisuudesta kannattaa noudattaa, Westphalen sanoo. 

Westphalenin mukaan Thaimaassa on tällä hetkellä hyvin vähän suomalaisia, joskin heidän tarkkaa lukumääräänsä on vaikea arvioida.

Suomalaisten Thaimaan-matkustuskausi ajoittuu vuodenvaihteeseen.  

Suurlähettiläs arvelee, että tapahtumat saattavat liittyä Thaimaan jakautuneen yhteiskunnan poliittiseen levottomuuteen ja viimeviikkoiseen kansanäänestykseen sotilasjuntan laatimasta perustuslaista. Laki hyväksyttiin kansanäänestyksessä. 

– Kansanäänestys ei ollut avoin, demokraattinen prosessi. Maassa muun muassa pidätettiin ihmisiä, jotka ilmoittivat vastustavansa lakia. 

Etelässä kytee konflikti

Thaimaan eteläisimmissä maakunnissa kytee puolestaan muslimiväestöön liittyvä etnis-kansallinen konflikti, Westphalen sanoo. 

– Muslimit haluavat lisätä itsemääräämisoikeuttaan. Aikaisemmin iskuja ei ole kuitenkaan ulotettu turistikohteisiin. 

Bangkokissa on tänään suuri, paikallinen juhlapäivä, Westphalen sanoo. Hänen mukaansa kaupungissa juhlitaan kuningattaren syntymäpäivää ja äitienpäivää. 

– Liikenne kaupungissa on hyvin vähäistä. Iskut vaikuttanevat päivän kulkuun niin, että viranomaiset ovat erittäin tarkkoja turvallisuudesta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.