Miksi tavalliset flunssat jylläävät maskeista ja käsienpesusta huolimatta? Ylilääkäri vastaa MTV:lle: "Tehokkainta olisi erakuoitua"

4:58

Flunssakausi jyllää siitäkin huolimatta, että useat ihmiset käyttävät koronan varalta maskeja ja pesevät käsiään tiuhaan. 

MTV Uutiset Live kysyi HUS:n infektiosairauksien ylilääkäriltä Asko Järviseltä, eivätkö meneillään olevat koronatoimet hidasta syysflunssan leviämistä lainkaan.

Järvisen mukaan on vaikea arvioida, onko flunssakausi hidastunut koronatoimien vuoksi.

– Sen voi kuitenkin sanoa, että valtaosa näistä flunssista ovat muuta kuin koronaa. Alle puoli prosenttia on ollut koronavirusta koronavirusnäytteisiin hakeutuneissa ihmisissä.

Ilman testiä on mahdotonta erottaa, onko kyseessä tavallinen flunssa ja koronavirus.

– Meillä on ainakin kaksisataa flunssaa aiheuttavaa virusta, ja niitä useita esiintyy samaan aikaan, ja kaikki oireet menevät päällekkäin.

– Eli yksilövaihtelut ovat niin suuria, että yksittäisen viruksen osuutta kunkin ihmisen flunssaoireiden takana on ihan mahdotonta erottaa oireiden perusteella.

Käsienpesu on tehokas tapa

Järvisen mukaan käsienpesu on yksi tehokkain tapa torjua viruksia. Se ei kuitenkaan estä kuin osan tartunnoista, joista valtaosa tulee pisaratartuntana.

– Kun päiväkodit ja koulut ovat auenneet, niin sitä kautta flunssavirukset leviävät siellä lasten parissa. He tartuttavat sitten vanhempansa ja muita yhteiskunnassa.

– Maskien käytöllä ja käsienpesulla ei voida kyllä kaikkia flunssia ehkäistä. Tehokkainta olisi se, että erakkoudutaan kuten kevätpuolella.

Katso ylilääkäri Asko Järvisen haastattelu kokonaan oheisesta videoartikkelista.


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja