Miksi tähtipakki ja hyökkääjätaituri eivät pääse SM-liigan tulokaskisaan? Suomalaiset ja ulkomalaiset eri asemassa

SM-liigasta on tullut nuorten pelaajien temmellyskenttä, ja kaukaloissa viilettää paljon hyviä ehdokkaita vuoden tulokkaan tittelin saajaksi. Suomalaiset ja ulkomaalaiset pelaajat ovat kuitenkin eri asemassa, kun valintaa tehdään. 

KooKoon Kasper Björkqvist, Ilveksen Roby Järventie ja KalPan Aapeli Räsänen ovat hyviä ehdokkaita SM-liigan vuoden tulokkaan eli Jarmo Wasama -palkinnon saajiksi.

Mutta miksi esimerkiksi Lukon 23-vuotias Vili Saarijärvi tai TPS:n 20-vuotias Ruslan Ishakov ole tulokkaiden listoilla, vaikka hekin pelaavat ensimmäistä kauttaan SM-liigassa?

SM-liigan tulokaspelaajien kriteerit eivät ole aivan yksinkertaiset. 

– Olemme joutuneet miettimään asiaa tarkkaan. Suomalaisilla ja ulkomaalaisilla pelaajilla on erilaiset kriteerit, SM-liigan kilpailujohtaja Arto I. Järvelä sanoi. 

Ammattilaispelit vievät tulokasstatuksen

Suomalaispelaajalle riittää, että hän oli alle 25-vuotias ennen runkosarjan alkua, kun ulkomaalaisten ikäraja on 23 vuotta. 

Kaudella 2020–21 suomalaisen tulokaspelaajan on siis pitänyt syntyä 30.9.1995 tai myöhemmin ja ulkomaalaisen 30.9. 1997 tai myöhemmin. 

Edellisellä SM-liigakaudella on saanut olla merkittynä kokoonpanoon korkeintaan 20 ottelua eli kolmasosa runkosarjasta. 

Ulkomailla pelatut ammattilaisottelut vaikuttavat niin ikään statukseen. Pohjois-Amerikan sarjoista 20 ottelun sääntö pätee NHL:ssä, AHL:ssä ja ECHL:ssä. 

Saarijärvi pelasi viime kaudella 25 ottelua AHL:n Tucsonissa, joten hän menetti SM-liigan tulokasoikeutensa siihen. 

Jos ulkomaalaispelaaja on pelannut aikuisten A-sarjan MM-kisoissa, häntä ei lasketa SM-liigan tulokkaaksi. 

Yliopistopelit söivät Ishakovin statuksen

Ulkomaalaispelaajat joutuvat luopumaan SM-liigatulokkaan statuksesta, jos heillä on yli 50 ottelua yliopistosarja NCAA:ssa. 

– Halusimme, että suomalainen pelaaja voi pelata yliopiston loppuun ja palata sitten tulokkaaksi SM-liigaan, Järvelä sanoi. 

Esimerkiksi KalPan Räsänen, 22, pelasi NCAA:ssa 99 ottelua. Jos hän olisi ulkomaalainen, tulokasoikeutta ei olisi. 

TPS:n shakov sen sijaan ei voi tulokaskisaan ilmoittautua, sillä hän on pelannut yliopistosarjassa 64 ottelua. Venäläistaituri olisi valinnoissa vahvoilla, sillä hän on nakuttanut 52 ottelussa 38 pistettä ja esiintynyt muutenkin vakuuttavasti. 

Selänne jäi ilman palkintoa

SM-liigan tulokasvalinnasta nousi iso meteli vuonna 1991, kun Lukon peruspuolustaja Janne Grönvall pokkasi palkinnon ennen Teemu Selännettä, joka teki 43 ottelussa 33 maalia ja antoi 25 maalisyöttöä. 

Valitsijat veivät perusteetta Selänteen tulokasstatuksen, vaikka hän ehti pelata loukkaantumisen takia vain 11 ottelua. Selänteen olisi pitänyt pelata vähintään kolmasosa peleistä, että hän olisi menettänyt oikeutensa.

Lue myös:

    Uusimmat