Kimmo Timonen uskoo Miro Heiskasen lunastavan odotukset NHL:ssä: "Hän onnistuu varmasti, jos jääaikaa ja ylivoimaa tulee paljon"

Jesperi Kotkaniemi taistelee NHL-paikasta:"Tässä on monta vaihtoehtoa vielä auki" 2:40

Vuonna 2015 jääkiekkouransa lopettanut puolustaja Kimmo Timonen uskoo, että suomalaispuolustaja Miro Heiskasessa on tähtiainesta, jos tämä saa NHL-seura Dallas Starsissa vastuuta. Viikonloppuna HIFK:n 1998 mestaruusjoukkueen kokoontumisessa vierailleen Timosen mielestä NHL on nuorentunut radikaalisti.

Pääkuvan videolla Jesperi Kotkaniemen mietteitä NHL-kauden alla.

Kimmo Timonen pelasi urallaan yli 1200 ottelua NHL:ssä. Nashville Predatorsia, Philadelphia Flyersia ja Chicago Blackhawksia edustanut kuopiolainen lopetti uransa Stanley Cupiin kesällä 2015. Nyt Timonen seuraa innoissaan nuorten suomalaisten murtautumista taalajäille.

– Pirun hienoa, että suomalaiset pääsevät NHL:ään. Toivottavasti heitä olisi mahdollisimman monta. Minulla on kaikille suomalaisille peukut pystyssä.

Timonen debytoi NHL:ssä kaudella 1998-1999. Kuopiolaisen mukaan suurin ero NHL:ssä aikaisempaan verrattuna on pelaajien ikä. Tulokkaat nuorempia, mutta samalla valmiimpia kirkkaisiin valoihin kuin pelaajat ennen.

– Silloin, jos joku pääsi NHL:ään 18-19-vuotiaana, häntä pidettiin ihmeenä. Nykyään se on aivan normaalia. Pelaajat ovat valmiimpia nuorempina ja siksi peli on nopeampaa, hän vertaa omiin pelivuosiinsa.

NHL:ssä nähdään ensi viikolla alkavalla kaudella paljon kiinnostavia suomalaisia. Yksi heistä on 19-vuotias puolustaja Miro Heiskanen, joka yrittää murtautua Dallas Starsin kokoonpanoon. Heiskasen edelliskausi Liigassa oli säkenöivä, sillä hän teki 30 ottelussa 23 tehopistettä.

Timonen muistuttaa, että NHL on Liigaa huomattavasti kovempi maailma.

– Peli muuttuu, kun mennään SM-liigasta NHL:ään. Suomessa Heiskanen dominoi kenttiä aivan täysin, mikä ei ole helppo homma. Nyt mennään asteikoilla ylemmäs.

Konkaripuolustajan mukaan Heiskanen debyyttikausi taalajäillä riippuu paljon siitä, millaisen mahdollisuuden Stars suomalaiselle antaa.

– Veikkaan, että Heiskaselle annetaan mahdollisuus näyttää. Onnistuminen on eri asia. Pitää onnistua, kun näytönpaikka tulee.

– Hän onnistuu varmasti, jos jääaikaa ja ylivoimaa tulee paljon, Timonen painottaa.

Lepposia eläkepäiviä

Timonen on Helsingissä HIFK:n vuoden 1998 Suomen mestaruuden kunniaksi. HIFK kasasi Kanada-maljaa nostelleet pelaajat yhteen lauantain KalPa-otteluun, ja joukkue muisteli perjantaina suvereenisti sujunutta kevättä.

– Istuimme eilen poikien kanssa iltaa ja otimme muutamat juomat. Mestaruutta on kiva muistella. 1998 oli minulle käänteentekevä vuosi, koska lähdin siitä NHL:ään, Timonen muisteli.

Ex-puolustaja on joukkueesta eniten tekemisissä Mika Kortelaisen, Jere Karalahden ja Markku Hurmeen kanssa. Ympäri maailmaa pelien perässä matkustaneet pelurit ovat kuitenkin muuttuneet 20 vuodessa paljon, joten kuulumisia riittää vaihdettavaksi.

– HIFK:lle iso kiitos, että he jaksavat järjestää tällaisia juttuja. Nähdään vaivaa sen eteen, että muistellaan menneitä.

Timosen visiitti on pikainen, sillä hän piipahtaa Suomessa vain torstaista sunnuntaihin. Eläkepäivät sujuvat Yhdysvalloissa perheen kanssa.

– En ole puuhaillut uran jälkeen yhtään mitään, jos rehellisiä ollaan. Olen nauttinut vapaa-ajasta ja ajasta perheen kanssa. Minulla ei ole ollut kipinää mihinkään muuhun.

Timonen seuraa ahkerasti NHL:ää, mutta Liigasta huomion saa lähinnä KalPa, jonka osaomistaja entinen puolustaja on.

Lue myös:

    Uusimmat