SM-liiga kaaoksessa – NHL-lainoja tunkee suomalaisseuroihin, kokeneet suomalaiset työttöminä: "Vääristynyt tilanne"

9:04
Videolla keskustelua SM-liigan alkamisesta ja NHL:n finaaleista.

SM-liiga on oudossa tilanteessa. Samaan aikaan, kun vapaana on tasokkaita kokeneempia suomalaisia pelaajia, Pohjois-Amerikasta tunkee lupaavia NHL-pelaajan alkuja pilkkahintaan lainalle. Mitä tilanteesta pitäisi ajatella?

SM-liigan seurapomojen olo on ollut kuin lastenkutsuilla. Tarjolla olisi toinen toistaan houkuttelevimpia herkkuja, joita tekisi mieli napsia suuhun makeannälässä. 

Samalla takaraivossa kolkuttaa ajatus, että hetkellistä nautintoa seuraa huono olo ja sokerimorkkis. 

SM-liigaan on tarjolla rutkasti lahjakkaita sekä suomalaisia että ulkomaalaisia NHL-sopimuksen alaisia pelaajia, jotka haluavat tulla Suomeen pitämään pelituntumaa yllä ennen kuin sarjat taas alkavat Pohjois-Amerikassa. 

NHL:n leirien on tarkoitus alkaa lokakuun loppupuolella, mutta monien arvioiden mukaan aloitus venyy pidemmälle. AHL:n pitäisi alkaa 4. joulukuuta

Esimerkiksi Ruotsin SHL teki päätöksen, ettei se salli lainapelaajia NHL:stä. Katseet ovat verrattain tasokkaassa SM-liigassa. 

SM-liigajoukkueet ovat hankkineet lainalle NHL-diilien alaisia pelaajia jo joukkueellisen verran, ja lisää olisi tarjolla. Ainoastaan Vaasan Sport ja Tampereen Tappara ovat välttäneet lainaseireenien viehkeän kutsun. 

– Nyt on seurojen markkinat, kokenut pelaaja-agentti Jarmo Kork tiivisti MTV Urheilulle. 

Satanen per peli, asunto ja auto

SM-liigaan on tulvinut työsulkujen aikana nimekkäitäkin NHL-tähtiä sulostuttamaan kotimaisen sarjan arkea. Nyt tilanne on sikäli eri, että tarjolla on lähinnä nuorempia ja hivenen tuntemattomampia lupauksia. 

– Yleisölle on tietysti hienoa nähdä pelaajia, joista saattaa tulla joskus supertähtiäkin, Kork pohtii. 

– Seurojen pitää kuitenkin olla kieli keskellä suuta, koska tulopuolesta ei nyt ole varmuutta. 

NHL-lainan ottaminen on vaikeassakin tilanteessa houkuttelevaa, koska pelaajan saattaa saada hyvinkin halvalla. Huhut täysin ilmaisista lainapelaajista ovat kuitenkin huhupuhetta. 

– Aina niistä pelaajista jotain kuluja on. Halvatkin pelaajat ovat tässä tilanteessa kalliita, JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen tiivistää. 

Kork sanoo, että Suomeen ei tulla suoranaisesti rahan takia, koska Keski-Euroopasta tienaa paremmin, mutta ihan ilman kuluja seurat eivät säästy. 

– Tulokassopimuksesta ei jää verojen jälkeen kuitenkaan kauheasti käteen. Joillekin kokeneemmille voi riittää satanen ottelua kohti, asunto ja auto. 

Vakuutukset ovat yksi iso asia – joko seuran tai pelaajan on hoidettava se kuntoon. Muuten pelaaminen on liian iso riski. 

Oman kylän pojalle paikka

Ulkomaalaiset ja suomalaiset NHL-lainat voi panna eri kategorioihin. Iso osa suomalaisista lainoista pelaa alkukauden lähtöseurassaan tutussa ympäristössä. 

Esimerkiksi Lukko otti avosylin vastaan jo kesällä joukkueen mukana harjoitelleen Ville Heinolan. Aleksi Saarelan voi laskea rajatapaukseksi, sillä hänen sopimuksensa Florida Panthersin kanssa loppui tähän kauteen. 

– Ei pelaajia nyt satamäärin ole tulossa, mutta tasaisin väliajoin niitä tulee tarjolla. Täysin poikkeuksellinen tilanne, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt sanoo. 

JYP sai riveihinsä oman kasvattinsa Veini Vehviläisen

– Haluamme jeesata tällaisessa tilanteessa oman kylän poikaa sen sijaan, että laittaisimme oven nenän edestä kiinni, Viitanen sanoo. 

Ilves ja Pelicans ovat panneet ison vaiheen päälle, sillä molemmilla on neljä NHL-lainaa. Tyhjiö on iso, jos he kaikki karkaavat NHL-leireille. 

– Kyllä meillä tietysti erilaisia suunnitelmia on olemassa, mutta nyt täytyy pystyä erottelemaan se, että heidän jokaisen tilanne on vähän erilainen, Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela huomautti aiemmin C Moren haastattelussa.

Kokeneet suomalaiset hankalassa raossa

Pelaajamarkkinat vääristyvät sikälikin, koska vapaana on kentälliskaupalla tasokkaita kokeneempia kotimaisia pelaajia. Korkin arvion mukaan ilman sopimusta on 50–60 liigatasoista pelaajaa. 

– Jokainen fiksu urheilupomo on laskenut, että tällä kaudella ei ole käytettävissä samoja tuloja kuin aiemmin. Neloskentässä voi olla enemmän mestiskavereita ja omia junnuja, Kork arvioi. 

– Sikäli nykytilanne vääristää kilpailua entisestään. SM-liigassa on viisi kohtuullisen kovaa joukkuetta, muutama haastaja, ja sitten tuleekin jo vähän matkaa. 

Sahlstedtin mukaan ilman sopimusta olevat kokeneemmat suomalaispelaajat ovat todella hankalassa asemassa. 

– Suomalaispelaaja on voinut tienata 100 000 euroa edellisellä kaudella. Sitten olisi tarjolla pelaajia, jotka tulevat lähes ilmaiseksi. 

Seurojen hyvinvointi sataa lopulta agenttienkin laariin. Kork ja muut agentit yrittävät saada asiakkailleen työpaikkoja, mutta ei ole heidänkään etu, että seurat ottavat vaikeassa tilanteessa kohtuuttomia riskejä. 

Konkurssiin ajautunut seura on huono seura. 

– En ajattele niinkään omaa bisnestä, vaan jääkiekkoa yleisemmin. Toivon, että Suomessa pelattaisiin tulevaisuudessa mahdollisimman hyvää kiekkoa, ja seurat voisivat hyvin, Kork tiivistää. 

SM-liigan NHL-lainat: 

HIFK: Emil Bemström (Columbus Blue Jackets) 

HPK: Jared McIsaac (Detroit Red Wings, QMJHL)

Ilves: Lukas Dostal (Anaheim Ducks), Lassi Thomson (Ottawa Senators), Arttu Ruotsalainen (Buffalo Sabres), Matias Maccelli (Arizona Coyotes)

Jukurit: Vitali Abramov (Ottawa Senators)

JYP: Veini Vehviläinen (Columbus Blue Jackets)

KalPa: Alexandre Texier (Columbus Blue Jackets), Eetu Luostarinen (Florida Panthers)

KooKoo: Victor Brattström (Detroit Red Wings), Kasper Björqvist (Pittsburgh Penguins)

Kärpät: Janne Kuokkanen (New Jersey Devils), Justus Annunen (Colorado Avalanche)

Lukko: Ville Heinola (Winnipeg Jets)

Pelicans: Otto Somppi (Tampa Bay Lightning), Niclas Almari (Pittsburgh Penguins), Oskari Laaksonen (Buffalo Sabres), Jesse Ylönen (Montreal Canadiens)

SaiPa: Jacob Moverare (Los Angeles Kings) 

Sport:

Tappara: -

TPS: Ukko-Pekka Luukkonen (Buffalo Sabres), Tibur Ibragimov (San Jose Sharks)

Ässät: Markus Niemeläinen (Edmonton Oilers)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja