Miksi syrjäseudulla elävän susilauman saa ampua? Riistakeskus vastaa kohupäätökseen

Miksi syrjäseudulla elävän susilauman saa ampua? Riistakeskus vastaa kohupäätökseen 8:46

Yhdellä Suomen syrjäisimmistä alueista elävän susilauman saa kokonaisuudessaan ampua.

Kaatoluvan Kuhmon seudulla tätä nykyä elävälle susilaumalle on myöntänyt Riistakeskus.

Kahdeksan suden lauman kaatoluvasta on tehty valitus Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle. Sudet on lupa ampua ensi kuussa, mikäli valitus ei mene läpi.

Susi on lähtökohtaisesti rauhoitettu, mutta metsästyslaissa on säädetty niin, että rauhoituksesta voidaan poiketa vahinkoperusteisella tai kannanhoidollisella poikkeusluvalla. Kuhmon Saunajärven lauman kohdalla kyse on kannanhoidollisesta poikkeusluvasta.

Riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen kertoo, että Riistakeskukselle tuli kaikkiaan 33 hakemusta susien kaatamiseen. Neljässä tapauksessa kaatoluvat myönnettiin.

– Susi on hyvin sopeutuvainen. Itse päätöksenteossa ympäristö ei ole ratkaiseva, vaan kyse on isommasta kokonaisuudesta, jossa katsotaan, mikä on vaikutus ja tavoite poikkeuslupaharkinnassa.

Härkönen toteaa, että yleisessä keskustellussa nostetaan esille vahinkokysymyksiä, mutta ne eivät ole olleet tämän päätöksen peruste.

– Kannanhoidollinen metsästys on vain yksi osa sitä isoa kokonaisuutta, jolla Suomen susikantaa hoidetaan ja kehitetään.

Härkönen kertoo saaneensa päätöksestä monenlaista palautetta. Kaatoluvasta on myös valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Härkönen sanoo alueella asuvien paikallisten kertoneen, että lauma on aiheuttanut uhkaa hirvenmetsästäjien koirille.

– Mutta sillä ei ole ollut merkitystä tämän päätöksen kannalta.

Luonnonvarakeskus arvioi Suomen susikannaksi viime maaliskuussa noin 300 yksilöä.

Lue myös:

    Uusimmat