Hallinto-oikeus pysäytti Kuhmon susilauman tappamisen – ministeri Leppä peräänkuuluttaa toimia susien aiheuttamien ongelmien ratkaisuun

Kaatolupa kokonaiselle susilaumalle ihmetyttää – haastattelussa tietokirjailija Antti Haataja 5:45
Kaatolupa kokonaiselle susilaumalle ihmetyttää – haastattelussa tietokirjailija Antti Haataja

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää tärkeänä sitä, että Suomen susikanta saadaan hallintaan tavalla tai toisella. Hän kommentoi hallinto-oikeuksien päätöksiä siitä, että tälle talvelle myönnetyt sudenkaatoluvat on pantu jäihin.

Kuhmossa Venäjän rajalla elävä susilauma säästyy ensi viikolla tappamiselta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus keskeytti ensi kuun alussa alkavaksi suunnitellun metsästyksen täytäntöönpanon välipäätöksessään tänään. Myös muut jo annetut sudenkaatoluvat on pantu hallinto-oikeuksissa täytäntöönpanokieltoon. 

Maa- ja metsätalousministeriö salli suden kannanhoidollisen metsästyksen tänä talvena. Ministeriön päätöksen jälkeen Suomen riistakeskus myönsi kaikkiaan neljä kannanhoidollista kaatolupaa. Luvat kohdistettiin yhteensä neljään laumaan, joissa on 18 susiyksilöä.

Suomen riistakeskuksen 29. viime kuuta Saunajärven reviirille Kuhmoon myöntämä lupa koski kahdeksan suden laumaa ja Revonlahdella liikkuva susiparia. 

Kyseinen lauma on yksi Suomen syrjäisimmistä susilaumoista. Kaatolupa myönnettiin kannanhoidollisista syistä, ja poikkeusluvat oli myönnetty ajalle 1.–15. ensi kuuta.

Hallinto-oikeus ratkaisee valitusasiat myöhemmin.

WWF: Sudet jäänevät tänä talvena eloon

WWF:n mukaan uudet päätökset tarkoittavat sitä, että sudet säästyvät todennäköisesti hengissä tänä talvena.

– Hallinto-oikeuksien käsittelyajat kaatoluvista tulleille valituksille saattavat kestää useampia kuukausia. Näyttää siltä, että näiden susien henki säästyi tältä talvelta, WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen kommentoi tiedotteessaan.

Miksi syrjäseudulla elävän susilauman saa ampua? Riistakeskus vastaa kohupäätökseen 8:46
Miksi syrjäseudulla elävän susilauman saa ampua? Riistakeskus vastasi kohupäätökseen näin.

Metsästäjäliitto tyrmistyi: "Tilanne on mahdoton"

Metsästäjäliitto on pettynyt hallinto-oikeuksien päätökseen.

− Tilanne on mahdoton. Metsästäjäliitto esitti metsästysaikaa tammi-maaliskuulle, mutta luvat myönnettiin vain 15 vuorokauden mittaisiksi. Kun hallinto-oikeudet ovat nyt evänneet kaikkien myönnettyjen poikkeuslupien täytäntöönpanon, ja vasta sitten tutkivat lupien oikeusperusteita, metsästys käytännössä estetään, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg toteaa tiedotteessa.

– Sataan vuoteen suurimmillaan oleva susikanta jatkaa kasvuaan. Koirilla tapahtuvan metsästyksen harjoittaminen yhä useammissa maakunnissa käy mahdottomaksi samalla kun suden totaalisuojelu jatkuu.

Liiton mukaan myönnetyillä luvilla ei olisi ollut minkäänlaista oleellista vaikutusta Suomen susikannan suotuisan suojelun tasoon.

Metsästäjäliitto katsoo, että vain useilla muutoksilla susikannan hallinta on mahdollista. Suomen tulee sen mukaan voida toimia susiasiassa nykyistä vapaammin ilman EU:n asettamia tiukkoja rajoitteita.

Ministeri Leppä: Suskanta saatava hallintaan

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää tärkeänä sitä, että susikanta saadaan hallintaan tavalla tai toisella.

– Susikanta on vahvassa kasvussa edelleenkin. Tarvitsemme toimia, joilla pystytään ongelmia ratkaisemaan, joita sudet ehdottomasti myös aiheuttavat.

Leppä sanoo ymmärtävänsä sen, että aihe herättää tunteita.

– Suuntaan ja toiseen mielipiteitä näistä asioista on. Ne ratkaistaan Suomen oikeuskäytäntöjen mukaisella tavalla.

Susi luokitellaan erittäin uhanalaiseksi lajiksi Suomessa. 

Kuhmossa Venäjän rajalla elävä susilauma säästyy sittenkin metsästykseltä 0:43
Kuhmossa Venäjän rajalla elävä susilauma säästyy sittenkin metsästykseltä – näin ministeri Jari Leppä kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat