Miksi rikkaat rikastuvat? Helposti kopioitavat ajatukset ja tavat erottavat vaurastuneet muista

Vaurastumisessa tärkeintä ei olekaan raha, vaan se miten ajattelet? Yli tuhatta vaurastunutta haastatellut Steve Siebold kertoo kirjassaan rikastuneiden ja tavisten eroavaisuuksista. 

Yli tuhatta vaurastunutta kolmen vuosikymmenen aikana haastatellut Steve Siebold kirjoittaa kirjassaan How Rich People Think, että rahalla on vaurastumisen kanssa todellisuudessa vain vähän tekemistä. Tärkeintä on nimittäin se, miten ajattelet. 

1. Rikkaille köyhyys on pahasta, tavikset uskovat rahan olevan kaiken pahan alku ja juuri

Sieboldin mukaan vaurastumista leimaa tietty häpeällisyys etenkin vähävaraisten keskuudessa. 

– Tyypillisesti ihmiset on opetettu uskomaan, että vaurastuneet ovat joko onnekkaita tai epärehellisiä. Sen sijaan rikastuneet tietävät, että vaikka raha ei tee onnelliseksi, se tekee elämästä helpompaa ja nautinnollisempaa. 

2. Rikastuneille itsekkyys on hyve, tavikselle se on pahe

Sieboldin mukaan vaurastuneet näkevät itsekkyyden toisin kuin muut. 

– Vaurastunut laittaa itsensä likoon ja pyrkii aktiivisesti tekemään itsestään onnellisen. He eivät edes yritä teeskennellä pyrkivänsä pelastamaan maailmaa, Siebold kertoo Business Insider -lehden haastattelussa. 

Keskituloiset näkevät oman edun tavoittelun negatiivisena, ja siksi he estävät itseään menestymästä. 

– Jos et auta ensin itseäsi, et ole siinä asemassa että voisit auttaa ketään muutakaan. Et voi antaa sellaista, mitä sinulla ei ole, hän toteaa. 

3. Rikastunut ei luota onneen ja pelastukseen, vaan tekee itse

Kun tavikset haaveilevat lottovoitosta ja nimeävät sen ainoaksi mahdollisuudekseen rikastumiseen, vaurastuneelle hän itse on tärkein tekijä tiellä menestykseen. 

– Suuret massat odottavat oikeita numeroita tai muuta pelastajaa, oli se sitten Jumala, valtio tai pomo, joka ratkaisisi heidän ongelmansa. Rikastuneet pyrkivät ratkomaan ongelmiaan itse ja tekevät aktiivisesti töitä sen eteen. 

4. Vaurastunut ei luota kouluoppeihin, vaan opiskelee itse

Sieboldin mukaan tavalliset kansalaiset luottavat usein perinteisen koulutuksen tuovan mukanaan vaurautta ja menestystä, kun taas rikastuneet uskovat itseopiskeluun.

– Useilla maailman tunnetuimmista suorittajista on vain vähän perinteistä opiskelua takanaan, mutta he luottavat tiedon keskittämiseen samaan aikaan, kun suuret massat luottavat tutkintoihin. He uskovat menestyksen johdonmukaisuuteen, kun taas vaurastuneet eivät ole kiinnostuneita keinoista, pelkästään lopputuloksesta. 

5. Vaurastuneet unelmoivat tulevasta

Vaurastuneet eivät haaveile hyvistä menneistä ajoista, vaan unelmoivat säännöllisesti tulevaisuudesta ja näkevät sen parempana kuin menneet hetket. 

– Ihmiset, jotka uskovat parhaiden päiviensä olevan takanaan harvoin rikastuvat, vaan he taistelevat epäonnen ja masennuksen kanssa. Työllään rikastuneet ovat onnistuneet, sillä he luottavat itseensä ja unelmiinsa myös tuntemattomassa tulevaisuudessa, Siebold kirjoittaa. 

6. Vaurastunut suhtautuu rahaan loogisesti, ei tunteella

Jos suhtaudut rahoihisi tunteiden kautta, et järjen, sinun on vaikeampaa hallita niitä. 

Mikäli innostut palkkapäivänä törsäämään, koska haluat nauttia rahan tuhlaamisen tuomasta tunteesta tai pidät varoistasi kiinni mustasukkaisesti, et pysty hyödyntämään järkeäsi raha-asioiden hoidossa. 

7. Vaurastunut seuraa ammatillista intohimoaan, kun muut tekevät työtä vain saadakseen rahaa

Jos ainoa työmotivaattorisi on raha, et tule menestymään. Menestys vaatii intohimoa ja sellaiset ihmiset, jotka seuraavat ammatillista kutsumustaan menestyvät. 

– Tavallisen ihmisen näkökulmasta työllään menestynyt näyttää olevan töissä jatkuvasti. Kuitenkin yksi älykkäimmistä strategioista on tehdä jotain, mitä rakastaa ja keksiä keino ansaita sillä rahaa. 

8. Vaurastunut ei pelkää pettymistä

Pessimisti ei pety, vai pettyykö sittenkin?

Sieboldin mukaan menestyminen on mahdotonta ilman suuria odotuksia. Siksi tavoitteet on asetettava korkealle. 

9. Vaurastunut käyttää rahaa vipuvoimana

Sieboldin mukaan rikastunut ei kysy vähävaraisenakaan itseltään, onko minulla tähän varaa, vaan ennen kaikkea, kannattaako tähän sijoittaa?

Jos vastaus on kyllä, hän hankkii siihen varat jostain, vaikka se tarkoittaisi rahan lainaamista muilta ihmisiltä tai pankista. 

10. Rikastunut tietää että valinta perheen ja uran välillä ei ole pakko

Vaurastunut tietää ettei sinun tarvitse tehdä valintaa perheen ja uran välillä, vaan voit saada kaiken. 

– Suuret massat on aivopesty ajattelemään, että sinun on valittava joko tai. Rikastuneet sen sijaan tietävät, että voit saada kaiken, kunhan vain lähestyt asioita oikeasta 

Lue myös:

    Uusimmat