Miksi ravintolassa käyminen on Suomessa niin kallista?

Ravintolaillallinen on tunnetusti Suomessa kalliimpi, kuin monissa muissa Euroopan maissa. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi avaa olosuhteita kustannusten takana.

Suomessa ravintola-annoksen hinnasta noin 27 prosenttia menee veroihin. 29 prosenttia kuluu raaka-aineisiin, 25 prosenttia palkkoihin, 10 prosenttia tilavuokraan ja loput 10 prosenttia menee muihin kustannuksiin ja ylijäämään, eli ravintolan saamiin voittoihin. Jako on karkea, mutta antaa osviittaa siitä, miksi ravintolassakäyminen on Suomessa kallista.

– Miksi ravintolailta on huomattavasti halvempi, kun käy Virossa tai vaikka Kreikassa syömässä? Näissä maissa noin 30-50 prosenttia ravintoloista on harmaassa taloudessa. Jos meidänkin ravintoloissa palkat maksettaisiin pimeänä ja alle työehtosopimuksen, niin hintoja voitaisiin alentaa 30-40 prosenttia ilman, että ravintoloiden saama kate laskisi, täräyttää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Työehtosopimukset ovat Suomessa tiukimmasta päästä verrattuna muihin Euroopan maihin. Maksamme ravintolassa paljon, koska tarjoilijat ja kokit saavat täällä kunnollista palkkaa. Anniskeluravintolan tarjoilijan minimipalkka on tällä hetkellä voimassa olevan alan palkkataulukon mukaan 10,65 euroa tunnissa. Anniskeluravintolalla tarkoitetaan ravintolaa, jossa voidaan anniskella yli 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä tuotteita, kuten viiniä tai väkeviä alkoholeja.

Esimerkiksi naapurimaassamme Virossa minimipalkka on tänä vuonna 355 euroa kuukaudessa.

– Palkat leikkaavat erittäin suuren osan ravintolan liikevaihdosta. Tämä on syy siihen, miksi ravintoloissamme on usein liian vähän työntekijöitä. Meidän työvoimakustannukset suhteessa liikevaihtoon ovat vuodesta riippuen Euroopan unionin toiseksi tai kolmanneksi kalleimmat, Lappi selventää.

Toisaalta ravintola-alaa myös verotetaan Suomessa tiukasti. MaRan mukaan valtion tulo ravintolassa myytyä alkoholiannosta kohden on kolme kertaa suurempi kuin vähittäismyynnissä. Tämä näkyy myös ravintoloiden alkoholimyynnissä: eri tilastojen mukaan kaikesta alkoholinkulutuksesta Suomessa vain 10 prosenttia koostuu ravintolamyynnistä.

Käytännössä koko ravintola-ala kannattaa bisneksenä todella huonosti maassamme.

– Merkittävää parannusta seuraavina vuosina ei valitettavasti ole näkyvissä, Lappi päättää.

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat