Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Miksi ravintolassa käyminen on Suomessa niin kallista?

Suomalaisessa ravintolassa lasku voi olla epämiellyttävän suuri.
Suomalaisessa ravintolassa lasku voi olla epämiellyttävän suuri.Shutterstock
Julkaistu 20.03.2014 19:01

Ravintolaillallinen on tunnetusti Suomessa kalliimpi, kuin monissa muissa Euroopan maissa. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi avaa olosuhteita kustannusten takana.

Suomessa ravintola-annoksen hinnasta noin 27 prosenttia menee veroihin. 29 prosenttia kuluu raaka-aineisiin, 25 prosenttia palkkoihin, 10 prosenttia tilavuokraan ja loput 10 prosenttia menee muihin kustannuksiin ja ylijäämään, eli ravintolan saamiin voittoihin. Jako on karkea, mutta antaa osviittaa siitä, miksi ravintolassakäyminen on Suomessa kallista.

– Miksi ravintolailta on huomattavasti halvempi, kun käy Virossa tai vaikka Kreikassa syömässä? Näissä maissa noin 30-50 prosenttia ravintoloista on harmaassa taloudessa. Jos meidänkin ravintoloissa palkat maksettaisiin pimeänä ja alle työehtosopimuksen, niin hintoja voitaisiin alentaa 30-40 prosenttia ilman, että ravintoloiden saama kate laskisi, täräyttää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Työehtosopimukset ovat Suomessa tiukimmasta päästä verrattuna muihin Euroopan maihin. Maksamme ravintolassa paljon, koska tarjoilijat ja kokit saavat täällä kunnollista palkkaa. Anniskeluravintolan tarjoilijan minimipalkka on tällä hetkellä voimassa olevan alan palkkataulukon mukaan 10,65 euroa tunnissa. Anniskeluravintolalla tarkoitetaan ravintolaa, jossa voidaan anniskella yli 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä tuotteita, kuten viiniä tai väkeviä alkoholeja.

Esimerkiksi naapurimaassamme Virossa minimipalkka on tänä vuonna 355 euroa kuukaudessa.

– Palkat leikkaavat erittäin suuren osan ravintolan liikevaihdosta. Tämä on syy siihen, miksi ravintoloissamme on usein liian vähän työntekijöitä. Meidän työvoimakustannukset suhteessa liikevaihtoon ovat vuodesta riippuen Euroopan unionin toiseksi tai kolmanneksi kalleimmat, Lappi selventää.

Toisaalta ravintola-alaa myös verotetaan Suomessa tiukasti. MaRan mukaan valtion tulo ravintolassa myytyä alkoholiannosta kohden on kolme kertaa suurempi kuin vähittäismyynnissä. Tämä näkyy myös ravintoloiden alkoholimyynnissä: eri tilastojen mukaan kaikesta alkoholinkulutuksesta Suomessa vain 10 prosenttia koostuu ravintolamyynnistä.

Käytännössä koko ravintola-ala kannattaa bisneksenä todella huonosti maassamme.

– Merkittävää parannusta seuraavina vuosina ei valitettavasti ole näkyvissä, Lappi päättää.

Lähteet:MaRa, Tallinnan Suomen suurlähetystö, PAM, Taloussanomat

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lisää aiheesta:

"Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteestaRavintola-ala: Valtaosa ulkomaisista työntekijöistä tienaa alle 1 600 euroa – tässä syyTyöpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleTuntuuko ravintolaruoka liian kalliilta? Kallista on nyt myös sen tekeminen: "Ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos"MaRalta kovaa kritiikkiä: Ravintola-ala jäi hallituskriisin jalkoihin: "Hallitus ei välitä"Sunnuntait ja alkoholi valtava ongelma suomalaisravintoloille – ratkaiseeko tämä jättitempaus ongelman?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen18:52
    Liikennevalvonta

    Voiko tekoälyn valjastaa peltipoliisien avuksi Suomessakin?

  • Eilen16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

  • Eilen13:29
    Black Friday

    Black Friday on riskialtis tarjousviidakko – erityisesti näitä asioita rikolliset hyödyntävät

  • Eilen10:15
    Ruoka

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • Eilen09:02
    Juhlapyhät

    Vuodelle 2026 osuu yhdeksän arkivapaata – näin ne sijoittuvat!