Miksi osa nuorista oireilee väkivallalla? Poliisi korostaa vanhempien roolia: "Taistelemme lasten ajankäytöstä"

9:01
Onko poliisilla riittävästi resursseja väkivallan ennalta ehkäisyyn? Katso koko haastattelu videolta.

MTV:n nuorisokyselyyn vastanneiden nuorten mukaan väkivallan uhka on kasvanut. Tämän on huomannut myös poliisi.

Suurimmalla osalla nuorista menee paremmin kuin koskaan ennen, mutta tietty osa on ongelmissa, summaa komisario Hannu Väänänen MTV Uutiset Liven haastattelussa. Hän työskentelee ennalta estävän toiminnan parissa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella.

Väänänen allekirjoittaa nuorisokyselyn tuloksissa ilmenevän tunteen siitä, että väkivallan uhka on nuorten keskuudessa kasvanut.

– Nuorten välisessä ongelmanratkaisussa ja keskustelussa väkivallan ilmaisun kynnys on madaltunut.

Miksi osa nuorista on sitten ongelmissa? Väänänen sanoo, että rikolliselle tielle ajautuminen ei ole kiinni esimerkiksi vanhempien lähtökohdista.

– Yhteiskuntataustalla tai vanhempien statuksella ei ole merkitystä. Mitä me yritämme sanoa, on, että me aikuiset taistelemme lasten ajankäytöstä huonojen asioiden kanssa. Mitä enemmän voidaan tarjota mitä tahansa järkevää ja sosiaalisesti hyväksyttyä rikosten sijaan, se on se juttu. Ei se paljonko on rahaa tai missä asuu. 

Iso osa MTV:n kyselyyn vastanneista nuorista kokee, ettei yhteiskunta pysty kitkemään väkivaltailmiötä. Poliisin mukaan sarja ennalta ehkäiseviä keinoja väkivaltaan löytyy, mutta aina yhteiskunta ei ehdi väliin riittävän ajoissa. 

– Syyt nuorisoväkivallan takana ovat moninaiset, jos joku sen keksisi, mistä se johtuu, siihen voitaisiin paremmin puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja