Miksi öljyn hinta on miinuksella ja mitä siitä seuraa?

Korona on iskee palvelualalle – ammattiliitto PAMin puheenjohtaja kertoo haastavista ajoista 6:35
Korona iskee palvelualalle.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kiteytti Twitterissä tilanteen lauseeseen ”Mustasta kullasta tuli musta pekka – ainakin hetkeksi”.

Raakaöljyn hinta romahti USA:ssa maanantaina historiallisen alas ja raakaöljyn WTI-laadun hinta painui negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa.

Tiistai-aamuna hinta elpyi positiivisen puolelle, hieman yli dollariin.

Huoli varastokapasiteetin tyrehtymisestä Yhdysvalloissa on saanut sijoittajat takajaloilleen.

Toukokuun toimituksia koskevat sopimukset umpeutuvat tänään tiistaina, ja sijoittajat halusivat näistä sopimuksista eroon käytännössä hinnalla millä hyvänsä.

Inderesin ekonomisti Marianne Palmu toteaa osuvasti analyysitalon aamukatsauksessa: ”Ostolaidalla oli maailmantalouden kysyntätilanteen vuoksi tyhjää, joten hinta valahti negatiiviseksi.”

Polttoaineiden kysyntä on laskenut 30 prosenttia maaliskuun alusta lähtien. Samaan aikaan varastot USA:ssa ovat käytännössä täynnä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kirjoitti Twitterissä  ”Mustasta kullasta tuli musta pekka – ainakin hetkeksi”.

Raakaöljyn WTI-laadun hinnan putoaminen negatiiviseksi kertoo pääanalyytikon mukaan öljymarkkinan epätasapainoisesta tilanteesta.

– Käytännössä ostajille piti maksaa siitä, että öljy otetaan vastaan.

– USA:n WTI-laadun hinnan muodostus on ongelmallinen, koska hinta muodostuu paikassa, missä kapasiteettia viedä öljyä esimerkiksi putkia pitkin eteenpäin ei ole.

Saudi-Arabian johtama Opec-järjestö ja Venäjä sopivat huhtikuun alussa leikkaavansa tuotantoaan, mutta markkinoilla toimia on pidetty riittämättöminä, eikä nykyisten tuotantoleikkausten tahti ole riittänyt tasapainottamaan markkinaa.

Kysymys kuuluu, toteavatko Opec+-maat, että tuotantoa on supistettava lisää. Huhtikuun alussa Opec+-maiden sopimat öljymarkkinan tuotantoleikkaukset olivat 9,7 miljoonaa barrelia per päivä.

Tällä hetkellä öljymarkkinan ongelma on siis sekä kysynnässä että tarjonnassa. Tuotantoa on liikaa ja kysyntää liian vähän.

Uutistoimisto Reutersin mukaan globaali polttoaineiden tuotanto on sata miljoonaa barrelia päivässä. Kysyntä on laskenut päivätasolla 30 miljoonalla barrelilla.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun öljyn hinta on noin 24 dollaria tynnyriltä, eli senkin hinta painui WTI-laadun hintasukelluksen saattelemana alaspäin.

Helmikuun lopussa Brent-viitelaadun öljyn hinta oli noin 60 dollaria barrelilta. Täysmittaisen hintasodan alettua maaliskuun alussa hinta liikkui noin 50 dollarissa barrelilta.

Von Geirichin mukaan öljynhinnan lasku lyö lyhyellä tähtäimellä USAn taloutta kovalla kädellä. Tuotannon alasajo aiheuttaa konkursseja ja investointeja jäädytetään.

American Petrolium Instituten arvion mukaan investoinnit öljyyn ja kaasuun kattoivat 15,7 prosenttia USA:n kokonaisinvestoinneista vuosina 2012-2016.

Pitemmällä aikavälillä hinnanlaskusta voi olla hyötyä.

– Kun talous alkaa elpyä koronaviruksen jälkeen, on mahdollista että matala energian hinta auttaa USA:n elpymisessä.

Lue myös:

    Uusimmat