Öljyn hinta jatkaa laskuaan hintasodan ja koronaviruksen takia – "Saudeilla on tässä eniten pelivaraa"

Nesteen osakkeen kurssi on romahtanut maanantaina miltei kymmenen prosenttia. ”Saudeilla on tässä eniten pelivaraa”, arvioi Handelsbankenin pääekonomisti, Timo Hirvonen.

Raakaöljyn hinta romahti Saudi-Arabian aloitettua hintasodan, kun öljyntuottajamaiden yhteistyöjärjestöjen, OPECin ja OPEC+:n, jäsenmaat eivät päässeet sopimukseen tuotannon leikkaamisesta viime viikolla. Raakaöljyn hinta romahti hetkellisesti jopa 30 prosenttia, mikä on suurin pudotus sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan.

Saudi-Arabia ilmoitti aamuyöllä sekä tiputtavansa öljyn hintoja 6 - 8 dollarilla barrelilta että lisäävänsä päivittäistä tuotantoaan jopa kahdella miljoonalla barrelilla.

"Kyllä tämä aiheuttaa päänsärkyä"

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen kertoo seuranneensa viime viikkoisia OPECin neuvotteluita tiiviisti. Hän sanoo yllättyneensä Saudi-Arabian dramaattisista toimista.

– Meillä on jo koronavirus ja alhaiset korot, joten kyllä tämä tulee aiheuttamaan keskuspankeille lisää päänsärkyä. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin mahdollisuudet harjoittaa elvyttävää rahapolitiikkaa ovat hyvin rajalliset.”

Maanantai-aamuinen öljyn hinnan romahdus on vasta markkinoiden ensireaktio, arvioi puolestaan johtaja Sami Oja Nesteen Öljytuotteet-yksiköstä.

– Vielä tämän päivän aikana nähdään varmasti heiluntaa, ja vasta lähipäivinä selviää, miten markkinat suhtautuvat Saudi-Arabian toimiin.”

Oja pitää saudien toimenpiteitä järeinä. Toisaalta hän ei ollut yllättynyt siitä, miten tämänkertaisissa OPEC-kokouksissa kävi.

– Eihän se OPEC ole aina ennenkään ollut yksimielinen. Välillä ollaan eri mieltä ja sitten taas yhtä mieltä”, Oja huomauttaa.

– Ja juurisyyhän tässä kaikessa on se, miten USA on liuskeöljyn myötä noussut maailman suurimmaksi öljyn tuottajaksi ohi Saudi-Arabian ja Venäjän. On tässä vähän odoteltukin, että miten muut tulevat reagoimaan siihen.

Kurssi ollut laskussa noin 10 prosenttia

Nesteen kurssia öljyn hinnan lasku ja markkinoiden sekasorto on rokottanut maanantaina rajusti. Kurssi on ollut noin 10 prosentin laskussa.

Sami Oja ei halua tässä vaiheessa kommentoida sitä, miten öljyn hinnan romahdus vaikuttaa Nesteen toimintaan tai esimerkiksi tuloksentekokykyyn. Neste tuo raakaöljyä pääasiassa Venäjältä. Toisaalta alati kasvava osa Nesteen tuloksesta on tullut uusiutuvista polttoaineista.

Maanantaina puolilta päivin viitelaatu WTI:n barrelihinta keikkui 32 dollarin kieppeillä ja Brentin noin 36 dollarissa. Venäjän Uralsin hinta oli 48 dollaria barrelilta. Nesteen osakkeen kurssi (32 euroa) oli 6 prosentin laskussa.

Lue myös:

    Uusimmat