Miksi liha kannattaa marinoida?
Monelle on selvää, että kotiin ostetaan joko valmiiksi marinoitua lihaa, tai marinadi valmistetaan itse kotioloissa. Harva kuitenkaan tietää, miksi liha todella kannattaa marinoida – marinadi vaikuttaa nimittäin merkittävästi muihinkin lihan ominaisuuksiin kuin makuun.
Lihan marinointi vaikuttaa tietysti lihan makuun, mutta parhaimmillaan marinadi tekee lihasta myös entistä mureampaa. HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi muistuttaa, että marinointiin kannattaa panostaa, jotta lihan ominaisuudet makua ja mureutta myöten paranevat.
– Maustumisessa olennaisia tekijöitä ovat mausteiden määrä, lihapalan tai -palojen koko sekä marinointiaika, Honkaniemi kertoo.
Onnistuneen marinadin salaisuus
Honkaniemi antaa myös omat vinkkinsä siihen, kuinka onnistunut marinadi syntyy kotioloissa. Öljy on useimmiten onnistuneen marinadin tärkeä lähtökohta – eikä syyttä.
– Marinadissa on yleensä mausteiden lisäksi öljyä, sillä monet mausteiden aromeista ovat rasvaliukoisia, ja marinadin öljy auttaa makuja irtoamaan, Honkaniemi kertoo.
Jotta marinadissa maut ovat kohdillaan ja liha murenee mahdollisimman paljon, kannattaa marinadin tekemisessä ottaa huomioon myös happamuus.
– Mausteiden ja rasvan lisäksi marinadissa on syytä olla jotain hapanta, kuten esimerkiksi viiniä, etikkaa, sitrushedelmän mehua, jogurttia tai olutta. Happo mureuttaa lihaa jonkin verran marinoitumisen aikana ja on muutenkin tärkeä maunantaja lihalle, Honkaniemi neuvoo.
Marinoitumisen jälkeen lihan on tärkeää antaa lämmetä rauhassa huoneenlämpöiseksi ennen kypsentämistä. Hetkellinen kosketus marinadin kanssa ei siis vielä mausta lihaa tai mureuta sitä.
Muista myös nämä:
Suuren lihapalan maustaminen marinoimalla ei ole kovin nopeaa, ja suurta paistia voidaan marinoida jääkaapissa huoletta parikin vuorokautta.
Pienten lihojen kuten suikaleiden marinointi on nopeaa, ja muutaman tunnin maustuminen riittää.
Marinoitumisaikaa voi lyhentää ja maustumista tasoittaa laittamalla marinadi ja lihat pakastepussiin ja puristamalla pussista ilma pois. Näin liha on kauttaaltaan kosketuksissa marinadin kanssa, eikä lihaa tarvitse käännellä pitkän marinoitumisen aikana.
Ylimääräinen marinadi on syytä kuivata pois lihan pinnasta, sillä varsinkin sokeripitoinen marinadi saattaa palaa liha paistettaessa.
Lue myös:
AVA / Heli Kuitunen
Kuva: Shutterstock
Uusimmat
-
22:51
Puolustusvoimien tiedustelujohtaja arvioi Suomen elävän nyt vaaran vuosia – ”Venäjän tilanne ei kovin valoisalta näytä”
-
22:50
Palohälytys keskeytti Ylen A-studio-ohjelman suoran lähetyksen – syynä kaukolämpöputkesta vuotanut höyry
-
22:44
Kanada nurin! Sikamainen taklaus ja NHL-tähden munaus värittivät Tanskan yllätysvoittoa
-
22:43
Johto suli katkeralla tavalla – Iso-Britannia B-sarjaan jännittävän trillerin päätteeksi
-
22:18
Petteri Orpo keskusteli vielä hiljattain Ilkka Suomisen kanssa: "Todella tärkeä ihminen"
-
22:11
Jääkiekon MM-kisat tulossa taas Suomeen! Lähde: toinen vaihtoehto jättäytyi pois kisasta
-
22:09
Kuukausia pommisuojana toiminut Harkovan metroasema aloittaa liikennöinnin jälleen tiistaina – MTV seuraa sotaa
-
21:50
Katso! Kanadan tähti jysäytti törkyniitin ja latasi painokelvotonta tekstiä ulosajosta – tanskalaisfanilta jäätävä reaktio
-
21:48
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Nato-prosessista: "Erdoğan yrittää nyhtää Suomelta ja Ruotsilta kaiken, mitä on saatavissa"
-
20:58
"Totaalinen munaus Kanadalta!" – tässä sählää NHL:n miljoonatähti ja Tanska kiittää
-
20:58
Kesäkodit kaupunkimaisemissa – tässä on Suomen kaunein koti: Kesämökit -kauden yhdeksäs finalisti
-
20:40
Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen on kuollut
-
20:31
Kari Jalonen kävi kulisseissa kovan tuomarikeskustelun – nyt tapahtui ruman taklauksen jälkeen toisin: "Seuraavana päivänä he myönsivät virheen"
-
20:26
Vihreiden esitys sunnuntailisien poistosta herätti keskustelua – "Paljon väärinkäsityksiä"
-
20:21
KuPS kirjoitti suomalaista jalkapallohistoriaa
-
20:15
Ostitko sinäkin tämän laitteen älypuhelimen kaveriksi? Löytyy jo yhä useammalta suomalaiselta – hurja piikki myynnissä
-
20:12
SM-liigasta tutun maalivahdin erikoinen torjuntatyyli nauratti tuomaria – "En ole koskaan nähnyt tuollaista"
-
19:58
Tähän kunta-alan neuvottelut kaatuivat tänään: "Varmaankin Suomen työmarkkinahistorian vaikeimpia riitoja"
-
19:56
"Me ollaan hirveän lähellä Venäjää" – näin sota huomioidaan lappeenrantalaisessa koulussa, jossa kolmasosa oppilaista on venäläistaustaisia
-
19:42
Poliisin etsintätehtävä Parkanossa päättyi – lapsi löytyi menehtyneenä vesistöstä
-
Lataa lisää