Mainos

Miksi koiran menettäminen voi tuntua raskaammalta kuin sukulaisen kuolema?

Jos koiraihmisiltä kysyy, koirien rakastamiseen on olemassa miljoonia eri syitä; ne ovat ihania, ne seisovat aina rinnallasi ja auttavat lievittämään stressiä. Ei ole siis ole ihme, että rakkaan lemmikin menettäminen voi tuntea todella raskaalta – jopa raskaammalta kuin läheisen menettäminen.

Vaikka osa ihmisistä saattaakin ajatella, että "vain koiran" menettäminen ei ole iso juttu, tutkimukset osoittavat, että koiran poismeno voi joissain tapauksissa tuntua jopa raskaammalta asialta kuin ystävän menettäminen. Mutta miksi näin on?

Psychology Todayssa julkaistun artikkelin mukaan koirat elävät keskimäärin 13 vuotta, mikä tarkoittaa samalla sitä, että olet saattanut tuntea lemmikkisi kauemmin kuin monet ystäväsi, tai jopa puolisosi. Kun asiaa miettii, olet taatusti viettänyt enemmän aikaa kotisi lattioilla sipsuttavan lemmikkisi kanssa kuin monenkaan läheisesi. 

Omistaja ei menetä koiran myötä vain lemmikkiään

Psykologi Julie Axelrodin mukaa menettämisen tuska johtuu siitä, että omistajat eivät menetä koiran myötä pelkästään lemmikkiään, vaan myös ensisijaisen kumppanin, joka tarjosi omistajalleen turvaa, mukavuutta ja suojaa aina elämänsä viimeisiin päiviin saakka.

Jos koira on seissyt omistajansa rinnalla läpi teini-iän murheiden ja aikuisiän vastoinkäymisten, uskollisen tukijan poismeno voi tuntua erityisen raskaalta. 

Koiran menettäminen voi horjuttaa kertaheitolla myös omistajan päivittäistä rutiinia. Tähän asti omistajan aikataulut aina lomamatkoja myöten ovat saattaneet pyöriä kokonaan koiran tarpeiden ympärillä, mutta koiran poismenon jälkeen näin ei enää ole. Rutiinien ja elämäntapojen muuttuminen saattavatkin aiheuttaa stressiä ja samalla hidastaa suruprosessia.

Yksi syy lemmikin menettämisen raskauteen voi johtua siitä ainutlaatuisesta, ehdottomasta ja tuomitsemattomasta rakkaudesta, jota koirasi on sinulle vuodesta toiseen osoittanut. Toisin kuin monissa ihmissuhteissa, koirien ja omistajien välinen kiintymys on aina aidosti molemminpuolista. Me haluamme lemmikkien olevan iloisia, ja ne haluavat meidän olevan iloisia.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.