Miksi karhu hyökkää ihmisen kimppuun? Asiantuntija: "Äärimmäisen harvinaista"

Haavoittunut karhu hyökkäsi metsästäjän kimppuun – pelastamaan saapuneiden luodit osuivat myös pelastettavaan 5:26
Katso koko haastattelu videota.

Metsästäjä joutui karhun puremaksi ja kollegojensa ampumaksi Sotkamossa. Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja kertoo, kuinka vaaratilanteessa tulisi toimia ja missä tilanteissa karhu voi uhmata ihmistä.

Metsästäjä loukkaantui karhujahdissa Sotkamossa Kainuussa eilisiltana. Metsästystilanteessa haavoittunut karhu oli päässyt lähestymään metsästäjää niin, että metsästäjä oli joutunut karhun alle.

Karhu ehti purra metsästäjää ennen kuin muut paikalla olleet metsästäjät saivat karhun lopetetuksi. Paikalla olleet metsästäjät ampuivat karhua useita kertoja lähietäisyydeltä. Osa laukauksista oli mennyt todennäköisesti karhun läpi ja osui karhun alla ollutta metsästäjää jalkaan.

Poliisi tutkii asiaa alkutietojen perusteella metsästysrikoksena ja vammantuottamuksena.

Miten toimia hyökkäystilanteessa?

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpolan mukaan Sotkamon tapauksessa kyseessä on harvinainen tapaturma. Karhu ei yleensä hyökkää ihmisen kimppuun eikä se ole luonteeltaan aggressivinen eläin. 

– Äärimmäisen harvinaistahan tämä on. 

Silpolan mukaan karhu pyrkii yleensä pakenemaan ihmistä hyökkäämisen sijaan. Kuitenkin haavoittuneena tai pentujen kanssa kulkevat karhut voivat olla vaarallisia.

Hyökkäystilanteessa ennaltaelkäisy on avain asemassa. Vaaratilanteissa suojaa hyvä ampumataito. Mikäli karhu jää haavoittuneena metsään, sen jäljittämiseen voidaan käyttää koiraa.

– Tilanteet ovat hyvin nopeita, puhutaan sekunneista, sanoo Silpola.

Tilanteen vaatiessa kuolettava osuma tulisi saada ammuttua jo ensimmäisellä laukauksella.

Metsästäjän on myös tärkeää tunnistaa, mikä karhu on kyseessä. Naaraspentujen kanssa kulkevaa karhua tai karhunpentua ei saa ampua.

Lue myös:

    Uusimmat