Miksi ihminen uskoo someprofeettaan, muttei valtamediaan? Kriittisyydessä piilee paradoksi

Miksi ihminen uskoo someprofeettaan muttei valtamediaan? 2:21
Katso video: Kriittisyydessä piilee paradoksi. Miksi salaliittoon hurahtanut uskoo someprofeettaan, muttei valtamediaan?

Miksi ihminen uskoo someprofeettaan, muttei valtamediaan? Katso MTV Uutiset Livessä vierailleen väitöskirjatutkija Toni Saarisen vastaus.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Koronapandemian aikana hyvinvointi- ja joogapiireissä on levinnyt rajoituksia ja rokotteita kritisoivia väitteitä sekä suoranaista koronakieltämistä. Nyt samoissa ympyröissä leviää Venäjän sotapropagandaa.

Vastatietoon ja uushenkisiin vastakulttuureihin perehtynyt väitöskirjatutkija Toni Saarinen näkee, että uushenkisyyteen ja salaliittoajatteluun liittyy samanlaisia ominaisuuksia. Molemmissa halutaan esimerkiksi haastaa tieteelliset selitykset ja hallitsevien instituutioiden tarjoama maailmankuva.

Epävarmoina aikoina on aina ilmaantunut "salatiedon asiantuntijoita" omia selityksiään tarjoamaan, Saarinen sanoo. Nykyisin he voivat olla hyvinkin näkyviä ja vaikutusvaltaisia hahmoja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Uushenkiset ihmiset ovat usein avoimia uusille ajatuksille, minkä vuoksi vakiintunutta näkemystä haastavat vaihtoehtoiset teoriat kutkuttavat. Mutta miksi kritiikki suuntautuu nimenomaan viranomaisiin ja valtamedioihin – ei someprofeettoihin? Katso Saarisen vastaus yllä olevalta videolta. Saarinen kertoo myös, mitä paradoksaalista ilmiöön liittyy.

Millaista sotapropagandaa jooga- ja hyvinvointipiireissä leviää? Katso Saarisen koko haastattelu videolta.

Korona-aiheiset salaliitot vaihtuivat sotaan – tästä syystä propaganda puree Suomen hyvinvointipiireissä 19:12

Lue myös:

    Uusimmat