Miksi HSL:n lippujen hinta nousi, vaikka arvonlisävero poistui? Näin yhtiö vastaa

Vuodenvaihteessa henkilökuljetuspalvelut vapautettiin väliaikaisesti arvonlisäverosta. Verovapautus ei kuitenkaan näy suoraan HSL:n lippujen hinnoissa.

Väliaikainen vapautus arvonlisäverosta on voimassa 1.1-30.4.2023. Tänä aikana Henkilökuljetuspalveluiden arvonlisävero on normaalisti 10 prosenttia.

HSL on kohdistanut arvonlisäveron väliaikaisen poiston koko vuoden 2023 lippujen hintoihin, joten alempaa hintaa tammi-huhtikuuksi ei ole tarjolla.

HSL:n viestintäpäällikkö Johannes Laitila kertoo, että taustalla on ylimääräisten kustannusten välttäminen.

Arvonlisäverosta huolimatta useiden HSL:n lippujen hinnat nousivat vuoden 2023 alussa.

– Sen sijaan, että olisimme alentaneet lippujen hintoja 10 prosenttia tammi-huhtikuuksi, otimme niistä pois 3,5 prosenttia koko vuoden ajalta, Laitila sanoo. 

Toisin sanoen, ilman arvonlisäveron vaikutusta HSL:n lippujen hinnat olisivat nyt 3,5 prosenttia kalliimmat. 

– Ilman tätä ratkaisua olisimme tosiaan joutuneet päivittämään hintamme sekä 1.1. että 1.5., josta olisi syntynyt järjestelmämuutosten takia meille ylimääräisiä kustannuksia yli miljoonan euron verran, Laitila kertoo.

Hänen mukaansa muutos olisi vaarantanut HSL:n lipunmyynnin toimivuutta ja aiheuttanut riskin myös lipputilihankkeen viivästymisestä.

Lipputilihankkeen myötä käyttöön tulee lähimaksu sekä uusia hinnoittelumalleja. Hankkeen aikataulusta Laitila ei osaa vielä kertoa, mutta työt ovat parhaillaan käynnissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja