Mainos

Valmiina lippu-uudistukseen: HSL vastasi lukuisia matkustajia koskeviin kysymyksiin

1:25
HSL vastasi kymmeneen joukkoliikenneaiheiseen kysymykseen.

Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) matkustajat astuvat lauantaina uuteen aikaan, kun voimaan tulevat uudet, kirjaimin A,B,C ja D nimetyt vyöhykkeet.

Uudistus koskettaa monia, sillä HSL:n jäsenkunnissa asuu lähes 1,3 miljoonaa ihmistä. Päivittäin HSL:n liikennevälineisiin noustaan keskimäärin yli miljoona kertaa.

Lippu-uudistuksen takia lippujen myynnissä on lauantaina katkos, eikä HSL-korttia voi ladata missään. Jos kausilipun voimassaoloaika jatkuu muutoksen yli, lippu muuttuu automaattisesti uusilla vyöhykkeillä kelpaavaksi.

Uusia etuuksia saavat yli 70-vuotiaat ja yli 30-vuotiaat aikuisopiskelijat. Lisäksi lastenlipun ikäraja nousee siihen asti, kun asiakas täyttää 18 vuotta.

Mitkä ovat vyöhykeuudistuksen merkittävimmät muutokset, uudistuksesta vastaava projektipäällikkö Eeva Jakobsson?

Suurin muutos on, että kuntarajat eivät ole enää joukkoliikenteen liikkumisen rajoja ABC-alueella. Mielestämme lippujen nimet myös helpottuvat nykyisestä eli ABCD on huomattavasti helpompi ymmärtää ja laittaa kartalle kuin esimerkiksi lähiseutu 2 ja 3 ja seutulippu, jotka ovat tuottaneet haasteita asiakkaillemme.

Miten arvelette uudistuksen vaikuttavan matkustajamääriin?

Olemme tehneet siitä ennusteita ja erilaisia tietokonemalleja ja näyttäisi siltä, että joukkoliikenteen kysyntä kasvaisi todella suuresti Espoon suunnasta Helsinginniemelle, erityisesti B-vyöhykkeeltä. Yleisesti joukkoliikenteen käyttäjämäärät näyttäisivät kasvavan noin prosentin, joka on meidän mittapuussamme valtava luku.

Ruuhkaantuuko metro entisestään, jos matkustaminen Espoon suunnasta lisääntyy?

Toki tämä on ollut tiedossamme ja olemme tehneet erilaisia toimia, joilla varaudutaan muutokseen. Seuraamme tiukasti, miten tilanne etenee. Monenlaisia toimenpiteitä on suunniteltu. Esimerkiksi Matinkylässä kääntöpaikkaa tutkitaan ja vuorovälien tihentämistä on jo kokeiltu monella tavalla.

Vaikuttaako lippu-uudistus alussa liikenteen sujuvuuteen?

Ei käytännössä muuten, kuin jos ihmiset vielä bussissa miettivät, miten lippu ostetaan kortinlukijalla. Tilannetta voi harjoitella lukijalla, joka löytyy hsl.fi/uudet vyöhykkeet-sivuilta. Se on tosi helppokäyttöinen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja