Miksi heittää jäätelötikut roskiin, kun niistä voi tehdä lentokoneen, laivan ja talon? Kuvat kuopiolaisen Joonan taidonnäytteistä

Tarvitaan jäätelötikkuja, paljon. Liimaa ja kärsivällisyyttä. Kuopiolaiselle Joona Tenhuselle pienoismalliaskartelu on hommaa, jossa saa aivot nollattua työkiireiltä.

Tenhunen työskentelee it-asiantuntijana ja käsin näpertely on hyvää vastapainoa päätteen edessä istumiselle.

Nyt hänen kotonaan komeilee kolme jäätelötikkuteosta, joista ensimmäinen valmistui vuonna 2010.

– Noin kolmen vuoden välein niitä on tullut tehtyä. Pari vuotta menee aina materiaalin keruuseen, Tenhunen naurahtaa.

Sinänsä kyseessä on myös ekoteko, sillä materiaali, joka pienoismalleihin käytetään, tulee tikkujäätelöistä, jotka on itse syönyt.

– Miksi heittää tikut roskiin, Tenhunen kysyy. 

Jäätelöitä menee kesät talvet

Tenhunen kertoo, että hän on suurimmaksi osaksi syönyt jäätelöt itse, mutta perhe, sukulaiset ja vanhemmat ovat myös auttaneet materiaalin keräyksessä.

– Merirosvolaivaan jouduin ostamaan vähän askartelutikkuja, mutta ne eivät ole laadultaan yhtä hyviä. Niitä on vaikeampi työstää. 

Jäätelöön Tenhunen ei ole kyllästynyt. Päinvastoin, tikkujäätelöitä kuluu kesät talvet.

– Ostan tikkujäätelöitä usein sillä perusteella, että millaisen tikun se sisältää, jotta saan kerättyä tietyn pituisia ja mallisia tikkuja seuraavaan projektiin tarpeeksi.

Tenhunen arvioi, että yhteen pienoismalliin menee keskimäärin 500 tikkua. Rakentaminen alkaa havainnekuvista.

– Esimerkiksi merirosvolaivaan hain ensin vähän kuvia ja ideoita netistä ja sitten ihan omasta päästä piirsin paperille laivan runkopalkit.

Kesälomalla voi hurahtaa kymmenenkin tuntia askarrellen

Tenhusen mukaan suunnittelu ja rakentaminen vaatii taitoa hahmottaa esinettä kolmiulotteisesti.

– Pala kerrallaan pitää mietti, miten yksityiskohdat lisätään sisään, koska sinne ei pääse enää myöhemmin käsiksi. 

Tällä hetkellä valmiina on tikkutalo, -lentokone ja merirosvolaiva. Suurin niistä on lentokone, jonka pituus on 77 senttiä ja siipien kärkiväli 78 senttiä. Sen esikuva on ATR-42 tyypin potkurikone.

Tikkutalon erikoisuus taas oli irrotettavat kerrokset.

– Siellä on sisällä uima-allasta ja saunaa. Seuraavassa kerroksessa on huoneita lisää, keittiö ja takka. Se on suunniteltu niin sanotuista moduuliseinistä, jotta kerrokset saa irroitettua toisistaan ja voi tarkastella yksityiskohtia paremmin, Tenhunen selvittää

Tenhusen projektit alkavat usein kesäaikaan. Hän arvioi, että yhden pienoismallin tekeminen vie aikaa yhteensä noin kaksi kuukautta. Kesäloman aikana Tenhunen saattaa viettää projektinsa parissa jopa 8-10 tuntisia päiviä.

Tenhunen sanoo, ettei tunne muita jäätelötikkupienoismallien rakentajia, mutta olisi mielissään, jos muitakin löytyisi.

– Olisihan se hauskaa, jos tästä tulisi jonkinmoinen somehitti, että tikkujäätelöt loppuu kaupoista, kun kaikki alkaa hamstrata niitä omiin projekteihinsa, Tenhunen naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat