Muilla on pihoissaan puutarhatonttuja, Hanna Pilve-Salmisella on Kuolema: "Tulisi vähintään jännäkakka housuun, kun tuon bongaisin"

Hanna, 34, rakensi Viikatemiehen pihatontukseen. Manalan lautturi keräsi huikean suosion myös somessa. Hannan pihaprojektista kertoi aiemmin Meilläkotona.fi.

Muilla on pihoissaan puutarhatonttuja. Hanna Pilve-Salmisella on Kuolema.

Hanna, 34, rakensi ystäviensä avustuksella Viikatemiehen hahmon pihatontukseen mökille. Veneessään matkaava Noutaja on kerännyt huiman suosion.

– Näin muistaakseni Pinterestissä tai jossain ryhmässä samantyyppisen hahmon. Kummitushahmo oli tehty portaan päälle istumaan, Hanna muistelee.

"Sanoin, että tällainen täytyy ehdottomasti saada"

Manalan hahmo vei Hannan sydämen. Ihmekös tuo: hän myöntää olevansa taiteilijana "synkänpuoleinen".

– Hevi ja black metal -musiikki ovat itseäni lähellä ja nämä tällaiset Viikatemiehet ja muut tyypit myös. Heti, kun näin sen kuvan, sanoin, että tällainen täytyy ehdottomasti saada meidän mökkipihaamme.

Miten Viikatiemies sitten syntyy? Ei ainakaan helposti.

– Se onkin monimutkainen juttu! Minulta on hirveästi pyydetty ohjeita, mutta se vaatisi aikaa, että ne kirjoittaisi puhtaaksi, Hanna nauraa.

Materiaaleina vesikanisteri, foliota,  retkipatjaa, teippiä...

Kun mökille oli tulossa vieraita, Hanna oli etukäteen päättänyt, että Viikatemies oli saatava. Hän kävi ostamassa säkillisen betonia. Lisäksi tarvittiin lakana ja hieman seikkailumieltä.

Hannan mies Jukka Salminen rakensi ystävänsä Mika Peltolan kanssa mökillä olleeseen, tyhjään veneeseen penkin. Sille Manalan hahmo istutettiin.

Kuolema on aidon ihmisen kokoinen, muttei sentään järkäle. Hannan ystävä Heli Manninen istutettiin veneeseen ja hänestä otettiin mitat, joiden mukaan hahmo rakennettiin. Lopputulos on 150– 160 senttiä pitkä Viikatemies.

– Sisälle on aseteltu listanpätkiä ristin muotoon, se on niin sanottu selkäranka, ja sitten tulevat olkapäät. Pää on muotoiltu viiden litran vesikanisterista, johon on laitettu foliota, leikattu retkipatjaa ja käytetty jeesusteippiä, että siihen on saatu pyöreä muoto, Hanna kuvaa.

Kahden päivän projekti

Jalat tehtiin kahdesta halosta, jotka ruuvattiin kiinni veneeseen reisiksi. Olkapäissä on kaksi kaljatölkin puolikasta, jotka takaavat luisevat muodot.

– Kädet löysimme metsästä, niissä on kaksi luonnonoksaa yhdistettynä. Sattui löytymään sellaiset sopivat, Hanna sanoo.

Osia mallattiin kaksi päivää; välillä koko komeuden päälle heitettiin lakana ja katsottiin, miltä lopputulos näyttää. Kun se tyydytti, lakana uitettiin betonissa ja levitettiin rungon päälle.

– Teimme sen virheen, että emme kastelleet lakanaa ensin. Käytimme tavallista, veteen sekoitettua betonia, ja lakana imi kaiken veden eikä betoni sen jälkeen tartu kankaaseen. Kangas pitäisi ensin uittaa ja sitten vasta upottaa betoniin, Hanna vinkkaa.

Miten Kuoleman käy talvella?

Viikatemies kuitenkin syntyi ja kuivui pihassa muutaman päivän, kunnes betoni kovettui. Nyt Manalan lautturin vene on koristeltu sarvin ja pääkalloin.

– Sitä jännitän, että täällä ei ole satanut kertaakaan sen jälkeen, kun hahmo on pystyssä ollut. Odotan ensimmäistä kunnon sadetta, Hanna sanoo.

Sitä, miten Kuolemalle käy talvella, ei vielä tiedetä. Rovaniemellä lunta voi pyryttää kaksikin metriä.

– Voi olla, että sille täytyy joko katos rakentaa, että se pysyy tässä talven yli, Hanna nauraa.

"Älytön määrä" palautetta

Hanna latasi "erilaisesta pihatontustaan" kuvat Facebookiin. Suosio oli huima.

– Osasin odottaa, että varmaankin saan huomiota, positiivista tai negatiivista. Mutta palautetta on tullut ihan älytön määrä. Yhteenlaskettuna tykkäyksiä on varmaan 20 000. Aivan järjetön määrä, Hanna sanoo.

Facebook-ryhmässä kuvia Viikatemiehestä on kommentoitu esimerkiksi lauseilla "tulisi vähintään jännäkakka housuun, kun tuon bongaisin" sekä "saisi olla kyläläisiltä rauhassa, kun tuollaisen askartelisi".

Haaveena perheenlisäys

Viikatemies veneilee korvessa, Hannan mökin pihassa. Sen tielle ei siis satu vahingossa.

– Paikka pitää tietää, jos tänne meinaa löytää, Hanna sanoo.

Pari vuotta sitten hän innostui betonilaatoista ja maalaa niihin harrastuksenaan tauluja.

– Se on oma juttuni. Tykkään nikkaroida ja askarrella, mutta taidemaalaus on ehkä lähinnä sydäntä, hän pohtii.

Viikatemies on kuitenkin projektina ensimmäinen lajissaan. Se tuskin jää ainoaksi: Hanna ihastui kaapuun pukeutuneeseen Noutajaan siinä määrin, että haaveilee jo toisesta.

– Haluaisin ehkä toisen, pienemmän, läheisen mäen päälle. Kun tänne tulee vieraita, niin olisi toinen ukko toivottamassa tervetulleeksi.

"Varmasti itsekin juoksen Viikatemiestä karkuun"

Viikatemies veneessään on hurjan näköinen. Hanna miehineen nauttii mökkielämästä pitkälle syksyyn ja on jo ehtinyt pohtia, miten yksinäiset illat pihamaan Kuoleman kanssa sujuvat.

– Mieheni on joka toisen viikon iltavuorossa ja tulee vasta puolen yön aikaan. Varmasti itsekin juoksen Viikatemiestä karkuun syyspimeällä, kun säikyn, hän nauraa.

Juttua muokattu 31.7.2019 klo 12.00: Lisätty ingressiin maininta, että aiheesta kirjoitti aiemmin Meilläkotona.fi.

Lue myös:

    Uusimmat