Miksi CIA pimittää Jamal Khashoggin murhaan liittyviä tietoja? Tuomari vaatii murhanauhoitetta julki

New Yorkissa liittovaltion tuomari on vaatinut, että yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut avaavat saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin paloittelumurhan tutkintaan liittyviä asiakirjoja osittain.

Tuomari vaatii tiedustelupalveluiden myöntävän, että niillä on hallussaan äänite, joka liittyy vuonna 2018 Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa tapahtuneeseen murhaan.

Muun muassa Washington Postille kirjoittanut toimittaja kuristettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin. Ruumista ei ole löytynyt.

Lisäksi tuomari halusi keskustiedustelupalvelu CIA:lta ja kansallisen tiedustelun johtajan toimistolta (ODNI) selityksiä siitä, miksi nauhaa ja CIA:n murhasta tekemää raporttia on pimitetty.

Tuomarin päätös ei ole määräys, joka velvoittaisi tiedustelutoimijoita julkaisemaan tietojaan, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mielestä kyseessä on siitä huolimatta merkittävä virstanpylväs.

Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittaneen Jamal Khashoggi raaka murha aiheutti kansainvälistä pahennusta ja tahri öljyrikkaan Saudi-Arabian sekä maan vaikutusvaltaisen kruununprinssin Mohammed bin Salmanin mainetta.

Trump kehuskeli suojelleensa kruununprinssiä

CIA tuli selvityksissään siihen tulokseen, että kruununprinssi olisi ollut henkirikoksen takana.

Arvio aiheutti jännitteitä Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välille.

Khashoggi oli asunut kuolemansa aikoihin Yhdysvalloissa.

Väistyvä presidentti Donald Trump kehuskeli sittemmin toimittajalegenda Bob Woodwardin kirjan mukaan suojelleensa prinssiä Yhdysvaltain kongressissa.

Suursijoittaja George Sorosin perustama Open Society Justice Initiative -verkosto oli pyrkinyt oikeustoimin saamaan pääsyn tiedustelupalveluiden asiakirjoihin.

CIA ja ODNI kuitenkin hylkäsivät pyynnön, eivätkä edes myöntäneet asiakirjojen olemassa oloa.

Ne perustelivat linjaansa kansallisella turvallisuudella.

Liittovaltion tuomari Paul Engelmayer on nyt kuitenkin vaatinut Yhdysvaltain hallintoa toimittamaan kahden viikon sisällä luettelon asiakirjoista, joita hallinto pimittää.

Tuomari vaati lisäksi laillisia perusteluja asiakirjojen salaamiselle.

Päätöksessään tuomari viittasi Trumpin vuoden 2018 väitteisiin nauhan olemassaolosta.

Saudit panivat teon itsenäisesti toimineen ryhmän vastuulle

Alkujaan Saudi-Arabia kiisti murhan edes tapahtuneen, minkä jälkeen maa muutti kertomustaan tapahtumista useaan otteeseen.

Saudi-Arabia pani lopulta murhan itsenäisesti toimineen saudiryhmän vastuulle.

Saudi-Arabiassa oikeus tuomitsi syyskuussa kahdeksan syytettyä pitkiin vankeusrangaistuksiin Khashoggin murhasta.

Samalla oikeus muutti viisi kuolemantuomiota vankeudeksi.

Kansainvälinen yhteisö ja ihmisoikeustarkkailijat tyrmistyivät tuomiosta.

Lue myös:

    Uusimmat