Miksi alle 30-vuotiaita suomalaisia on kuollut koronaan? Onko rajoituksia purettu liikaa? Kysyimme THL:n Jussi Sanelta

Miksi alle 30-vuotiaita on kuollut koronavirukseen Suomessa? Näin vastaa THL 3:36
MTV Uutiset Live lateli THL:n Jussi Sanelle koronaan liittyviä kysymyksiä. Katso vastaukset videolta!

Suomessa koronavirukseen on kuollut yhteensä 320 ihmistä. Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta, myös parikymppisiä henkilöitä on Suomessa kuollut virukseen.

MTV Uutiset Live kysyi THL:n infektioepidemiologian johtavalta asiantuntijalta Jussi Sanelta, mistä nuoremman ikäryhmän kuolemat Suomessa johtuvat.

Sanen mukaan nuorten tapaukset ovat harvinaisia niin meillä kuin muuallakin. Tarkkaa syytä Suomessa kuolleiden nuorten taudeista hän ei osaa sanoa.

– Hyvin pitkälti kuolleisuus on keskittynyt iäkkäisiin. Kun olemme katsoneet menehtyneitä yleisesti tilastoista, niin valtaosalla on ollut myös joitain taustalla olevia perussairauksia, jos katsoo sitä kokonaisuutta.

Avattiinko terassit liian pian?

Kesän kynnyksellä on muun muassa uutisoitu piknikillä levinneistä tartunnoista.

Eilen myös hallituksen asettamia rajoituksia höllennettiin tuntuvasti usealla eri tavalla. Onko rajoituksia purettu liian nopeasti, Jussi Sane?

– En ota kantaa siihen, millä tavalla hallitus päättää rajoituksia ja missä vaiheessa. Toki asteittain tehdään joka tapauksessa. Kaikkea ei avata saman tien, se on selvä. Yleisesti ulkona tapahtuvissa tilaisuuksissa, terassilla tai piknikillä ollessa, liittyy pienempi riski kuin sisällä ollessa, hän sanoo.

Sanen mukaan on vaikea sanoa, mikä vaikutus on minkäkin rajoituksen purkamisen seurausta, sillä niitä on tehty useita samanaikasesti.

– Pitää katsoa pidemmällä tähtäimellä, miten ne mahdollisesti vaikuttavat kokonaistilaisuuteen.


Lue myös:

    Uusimmat