Mainos

Miksei tiukkaa uintikieltoa? - Nämä mietityttävät epidemiassa

Uimarannoilta oletetusti saatuun vatsatautiin on sairastunut jo noin 700 ihmistä viime viikonlopun jälkeen.

Koska näytteet vesistä eivät ole valmistuneet, ei voida sanoa mitään varmaa taudin aiheuttajasta. Vahva epäilys kuitenkin on, että vatsataudin on aiheuttanut norovirus. Tapauksessa on kuitenkin paljon seikkoja, jotka mietityttävät kansaa. 

Miten sairastuneita voi olla niin monessa paikassa?

Oulun, Tampereen, Sipoon ja Mikkelin epidemioiden välillä ei ole tullut esille mitään yhteistä tekijää - paitsi se, että sää on ollut tavanomaista helteisempi ja siten uimavesien lämpötilat totuttua korkeampia. Tällöin rannoilla on ollut myös todella paljon ihmisiä. 

- Olisi periaatteessa oikeampaa puhua erillisistä neljästä epidemiasta kuin yhdestä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Jarkko Rapala.

Voisiko epidemia johtua sinilevästä? Entä linnun ulosteista?

Myös sinilevien tiedetään aiheuttavan vatsatautia. Kyseisissä järvissä ei kuitenkaan ole havaittu sinileviä. Vedessä voi olla myös luonnosta peräisin olevia mikrobeja, jotka aiheuttavat vatsatautia.

Myös lintujen ulosteissa on viruksia, mutta norovirus ei tartu ihmisten ja eläinten välillä. Linnuista voi saada salmonellaa tai kambylobakteeria, mutta niiden aiheuttama tauti alkaa vasta muutaman päivän kuluttua tartunnasta.

Mkseivät Valvira tai aluehallintovirastot ole antaneet määräyksiä meneillään olevien epidemioiden suhteen?

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Jarkko Rapalan mukaan vastuu kuuluu ensisijaisesti kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

- Kaikkien tietoon tulleiden seikkojen nojalla epidemioiden selvitystyö on ollut kunnilla hyvin hallinnassa, ja THLtutkimuslaitoksena avustaa selvityksiä. Lisämääräyksiä ei ole ollut tarpeen antaa, Rapala sanoo.

Miksei ole annettu tiukkaa uimakieltoa?

Rapalan mukaan ihmisiä on mahdotonta estää menemästä uimaan.

- Periaatteessa viranomaisen asettamaa kieltoa valvoo poliisi, mutta poliisinkaan resurssit eivät riitä estämään ihmisiä uimasta jokaisella uimarannalla. Käytännössä kielto ja suositus annetaan siis uimareiden tiedottamiseksi. 

Uimarantaepidemiasta” on ollut vaikea saada selviä vastauksia, miksi?

- On valitettavaa, jos toimittajat joutuvat soittamaan usealle taholle, jotka eivät pysty ohjaamaan yhteydenottoa oikealle viranomaistaholle heti. Ensisijainen oikea viranomaistaho ovat kunnan terveydensuojeluviranomaiset, jotka ovat mediassa antannet haastatteluja. Myös THL:n asiantuntijoita on haastateltu sekä TV:ssä että radiossa, ja he ovat esittäneet tiedossa olevia seikkoja ja mahdollisia epidemioiden syitä. Näin ollen Valvira ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat olleet siinä uskossa, että tiedotus olisi hoidettu hyvin. Mikäli näin ei ole, Valvira ja sosiaali- ja terveysministeriö pahoittelevat tilannetta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.