Miksei koko koulua suljettu, kun oppilaalla todettiin koronatartunta? – "Yhdessä asiantuntijoiden kanssa tehty rajaus"

Tästä syystä koko koulua Viikissä ei laitettu karanteeniin – ylilääkäri kertoo miksi kaikkia halukkaita ei testata koronaviruksen varalta 5:22

Viranomaiset vakuuttavat, että ne Helsingin Viikin normaalikoulun oppilaat, joita ei ole määrätty kotikaranteeniin, voivat käydä koulua turvallisesti. Kaikki altistuneet on tavoitettu eikä koulussa ole enää tartuntavaaraa. Viranomaisten mukaan koko koulun sulkeminen olisi ollut ylimitoitettu toimenpide.

Monissa muissa maissa on suljettu kokonaisia kouluja koronatartuntojen takia. Helsingissä kuitenkin karanteeniin asetettiin vain sairastuneen oppilaan kanssa tekemisissä olleet.

– Tämä oli yhteistyössä THL:n ja HUS:in asiantuntijoiden kanssa tehty rajaus, koska arvioitiin, että koko koulun sulkeminen olisi ylimitoitettu toimenpide, toteaa Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Virukset ovat jo kuolleet koulun tiloissa

Viranomaiset vakuuttavat, että kaikki altistuneet ovat karanteenissa eikä koulussa ole enää tartuntavaaraa.

– Myös koulun tilat ovat puhtaat eli koronavirus kuolee ajan myötä pinnoilta ja nyt varsinkin, kun on menty viikonlopun yli, niin koulu on ikään kuin puhdistunut, vakuuttaa Lukkarinen.

Sisarukset ja vanhemmat eivät levitä tautia

Karanteenissa olevien oppilaiden vanhemmat ja sisarukset voivat käydä normaalisti töissä ja koulussa. He eivät Lukkarisen mukaan levitä tautia.

– Eivät tässä vaiheessa. Vasta siinä vaiheessa, kun karanteenissa olevilla altistuneilla ilmenee oireita, niin vasta sen jälkeen on mahdollista, että nämä vanhemmat tai sisarukset alkaisivat sitä levittää.

Neuvontapuhelin ruuhkautui heti

Helsinki avasi tänään kaupunkilaisille tarkoitetun koronaviruspuhelinneuvonnan. Sinne on heti ensimmäisenä päivänä tullut puheluita ruuhkaksi asti.

– Toivomme, että sinne soittaisivat vain ne, jotka saavat influenssan oireita ja joilla on selkeä altistus tiedossa tai epäilevät altistuneensa. Yleisen neuvonnan osalta kannattaa turvautua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja maalaisjärkeen, vinkkaa Lukkarinen.

Palveluammateissa ei ole syytä pelkoon

Lukkarisen mukaan esimerkiksi palveluammateissa työskentelevillä ja paljon muiden ihmisten kanssa tekemisissä olevilla ei ole syytä pelkoon.

– Tällä hetkellä ei ole mitään syytä pelätä normaalitoiminnassa. Meillä on koronaviruksen osalta tilanne hallinnassa. Jos ympäristössä liikkuessa jotain tartuntaa saa, niin se on tavallinen influenssa tai rs-virus tai muu ylähengitystieinfektio, joita on paljon liikkeellä. Niihin toimii samat ohjeet kuin koronavirukseen: hyvä käsien pesu, yskimishygienia ja se, että jos tulee oireita, jäädään kotiin.

Kaikille flunssaisille ei tehdä koronatestiä

Kaikille flunssan kaltaisia oireita saaneille ei tehdä koronavirustestiä.

– Se, että testi otetaan, vaatii sen, että on influenssan kaltaiset oireet ja selkeä altistus. Pitää olla matkalla ollut tai kontakti nykyisiin tartunnan saaneisiin ihmisiin, muistuttaa Lukkarinen.

Lue myös:

    Uusimmat