Duca-koiran uroteko tallentui videolle: Suojeli jäihin pudonnutta Jukkaa sudelta

Tämä teko palkittiin: Duca-koira hätyytti suden pois jäihin pudoneen omistajansa luota 1:31
Katso videolta: Jäihin pudonnut Jukka sai tukea Duca-koiraltaan, kun susi lähestyi metsästä.

Kennelliitto palkitsi Duca-koiran sankarillisesta teosta.

Satakunnassa sijaitsevassa Kankaanpäässä Leväsjoen varrella tapahtui keväällä erikoinen tapahtumaketju.

Paikalliset Jukka Ehto ja Krista Antila olivat kotona tekemässä etätöitä, kun heidän koiransa alkoivat pitää ulkona tavanomaista kovempaa ääntä.

Ehto päätti lähteä tarkistamaan tilanteen kotinsa pihalle. 

– Sellaisina hetkinä jompi kumpi meistä käy niin sanotusti kuittaamassa tilanteen eli katsomassa, mistä on kyse. Haukkumiseen on aina konkreettinen syy, Krista Antila kertoo.

Antilan ja Ehdon koirat näkevät lähipiirissä paljon vilinää. Esimerkiksi peurojen, hirvien tai naapuriin menevien autojen, työkoneiden ja muut "tutut" äänet eivät saa koiria yleensä helposti haukkumaan. 

Ulos mentyään Ehto huomasi, mikä oli saanut koirien huomien. Se oli metsän laidalla taivasteleva susi.

Koirat olivat peltoaukiota halkovan pienen joen toisella puolen. Jukka lähti ylittämään jokea, ja putosi yllättäen jäihin.

– Joessa oli korkeat ja tapahtumahetkellä erittäin liukkaat reunat. Hankikantopakkanen ja kevätaurinko oli sulattanut joen reunat aivan jäisiksi. Niinpä Jukan oli myös vaikeaa päästä kiipeämään joen pohjalta pois.

"Tilanne oli haastava"

Kun omistaja yritti nousta jäistä ylös, sekoitti pakkaa samaan aikaan susi, joka huomasi Jukan putoamisen. Tällöin Jukan Duca-koira puuttui peliin.

– Duca syöksyi Jukan ja suden väliin haukkuen. Duca sai ajettua suden pois ja tällä välin Jukka pääsi ylös joesta, Antila kertoo.

Kun Jukka pääsi ylös joesta, päätti hän ottaa kameran esiin ja kuvata tilanteen.

Yläpuolelta löytyvältä videolta on nähtävissä, kuinka Duca hätyyttelee sutta takaisin tiehensä haukkuen ja juoksien. Susi kävi omistajan mukaan arviolta 4-5 metrin päässä hänestä.

– Tilanne oli haastava, pari videopätkää sain kuvattua miltei jäätyneillä sormillani, Ehto kertoo.

Duca on yksi 28 koirasta, jotka palkitaan tänä vuonna Suomen Kennelliiton sankarikoiran arvonimellä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Jukka Ehto ja Krista Antila ovat MTV3:n Uutisaamun vieraana perjantain lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat