Jare kaatui sähköpotkulaudalla, havahtui karmeaan vammaan vasta päiviä myöhemmin – henki oli hiuskarvan varassa

8:12
Väitöskirjatutkija kertoo, millainen on tyypillinen sähköpotkulautaonnettomuuden uhri.

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet tasaisesti Suomen kaupungeissa, ja erityisesti vuokrapotkulautojen käyttö hetken mielijohteesta on herättänyt huolta.

Kuopiolainen Jare Suomela joutui itse kokemaan sähköpotkulautojen riskit viime viikonloppuna, kun hän lauantain ja sunnuntain välisenä yönä humalassa kaatui sellaisella asfalttiin.

Hän muistaa kaatumistilanteen, kun potkulaudan ohjaustanko ryhtyi vatkaamaan ja hän kaatui katuun. Sen jälkeiseltä ajalta hänellä ei juuri muistikuvia ole.

– Sunnuntaiaamuna katselin, että kolhuja on siellä sun täällä, mutta ei sen kummempaa, Suomela muistelee.

"Voit kiittää onneasi"

Kaatumisen seurauksena Jarelle jäi kuitenkin päänsärky. Sunnuntaina hän ajatteli sen olleen normaali krapulaan liittyvä oire, mutta päänkivun jatkuessa toispuoleisena maanantain ja tiistain hän päätteli, että kyse on jostain muusta.

Keskiviikkona hän hakeutui työterveydenhuollon kautta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan KYS:iin. Siellä hänelle tehtiin pään kuvantaminen. Siinä havaittiin, että hänen kallossaan oli murtuma ja sen alla oli nähtävissä pieni, hyytynyt verenvuoto.

– Päivystävä neurologi tuli juttelemaan ja sanoi, että jos olisi ollut pikkuisenkin kovempi isku, niin valtimo olisi vuotanut aivoissa pahemmin, Suomela kertoo.

– Lääkäri sanoi, että voit kiittää onneasi, että olet siinä. Oli hiuskarvan varassa.

Ei aio enää ajaa "huterilla vehkeillä"

Etukäteen Suomela ei ollut osannut aavistaa, mistä oli kysymys.

– Ajattelin, että olen ehkä saanut jonkun aivotärähdyksen. En osannut kuvitella, että kallo on murtunut ja minulla on päänsisäinen verenvuoto. En tajunnut, miten vakavasta asiasta oli kyse, hän kertoo.

Hän kertoo ajelleensa sähköpotkulaudoilla vuosia Kuopiossa ja muualla Suomessa. Onnettomuusajelu saa kuitenkin jäädä viimeiseksi.

– Ihan oman turvallisuuteni takia en halua enää ajaa kyseisellä vehkeellä selvinpäinkään.

Kypäräpakossa voisi olla ideaa

Vaikka suurin syy turmaan oli Suomelan arvion mukaan humalatila, olisi vastaavaa hänestä voinut tapahtua myös selvinpäin. Hän on kuullut erilaisista onnettomuuksista, joita on sattunut selvänä sähköpotkulautaa ajaneille. Pienet pyörät voivat aiheuttaa hallinnan menetyksen niin pienistä kuopista kuin asfaltin kohoumista.

– Ne ovat niin huteria vehkeitä. Sen takia en enää halua riskeerata omaa terveyttäni ajamalla niillä.

Hän toteaa, ettei koskaan ole nähnyt vuokrapotkulautaa ajetun kypärä päässä. Oman kokemuksensa perusteella hän ajattelee, että kypäräpakko voisi olla tarpeen.

Tapaus keräsi valtavan huomion Facebookissa

Suomela kertoi tapahtuneesta Facebookissa, ja hänen julkaisunsa keräsivät valtavan määrän huomiota. Hän kertoo yllättyneensä huomiosta, vaikka tarkoituksena olikin varoittaa mahdollisimman monia ihmisiä sähköpotkulautojen vaaroista.

– Toivottavasti moni harkitsee, että lähteekö yöllä baarista ajelemaan kotiinsa noilla.

Vaikka jo aiemmin erilaisista sähköpotkulautaonnettomuuksista on uutisoitu, ei Suomelasta aiheesta ole kovinkaan moni kertonut omilla kasvoillaan. Häntä harmittaa myös, että uutisointi on tuntunut keskittyvän potkulautojen turvallisuusriskien sijaan siihen, että ihmisiä häiritsevät hujan hajan katukuvaan hylätyt sähköpotkulaudat.

Yksikin kaatuminen voi olla kohtalokas

Vieläkin onnettomuus muistuttaa Suomelaa itsestään jatkuvalla jomotuksella. Neurologien ennusteen mukaan Suomela kuitenkin toipuu onnettomuudestaan täysin. Edessä on vielä pitkähkö sairausloma ja ainakin kontrollikäynti aivopolilla.

Siihen saakka kuorma-autokuljettajana itsensä elättävä Suomela ei saa ajaa mitään moottoriajoneuvoa.

Hän toivoo, että hänen oma kokemuksensa voi estää edes yhden vastaavan tapauksen.

– Se voi olla se yksi kerta, kun tuolla kaatuu, että se on henki pois. Tämä on todella vakava asia, hän toteaa.

1:39
Näin jalankulkijat kommentoivat sähköpotkulautoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja