"Mikään raha ei korvaa" – Kai Hämäläinen istui yli 3 vuotta syyttömänä vankilassa ja menetti kaiken: ystävät, vaimon ja asunnon

1:14
Näin Hämäläinen päätyi epäillyksi Kivetyn murhasta. Voit katsoa koko tarinan videolta, joka on alempana artikkelissa.

Äänekosken Kivetyn teloitustyylinen murha tammikuussa 2013 muutti Kai Hämäläisen elämän. Hämäläinen oli ollut muutaman päivän pidätettynä henkirikokseen liittyen jo keväällä 2013, mutta saman vuoden syksyllä häneltä vietiin vapaus yli kolmeksi vuodeksi.

Äänekoskelainen Kai Hämäläinen oli lähtenyt syyskuisena aamuna 2013 huoltoasemalle kahville, kun poliisi otti hänet yllättäen kadulta kiinni. 

– Poliisi kertoi, että minua epäillään murhasta. Mietin, voiko tämä olla todellista. Olin shokissa, Hämäläinen sanoi Rikospaikan haastattelussa.

Haastattelu on ensimmäinen, jonka Hämäläinen on medialle tapauksesta antanut.

Äänekosken Kivetyn murha tapahtui metsässä keskellä erämaata tammikuussa 2013. 31-vuotiasta miestä ammuttiin lähietäisyydeltä teloitustyylisesti pistoolilla selkään.

Murha puhutti paljon Äänekosken seudulla ja sen rikollispiireissä. Puhuttiin huumeveloista. Hämäläinen tunsi uhrin.

Hämäläisen mukaan keskusrikospoliisi (KRP) oli saanut tutkinnassa vain olettamuksen, että hän olisi tekijä. Hämäläinen oli tuolloin Helvetin enkeleiden piiriin kuuluneen Red River -jengin hangaround-jäsen, ja liivijengiyhteyksillä on hänen mukaansa voinut olla murhaepäilyssä vaikutusta. KRP:n mukaan muun muassa kanssaepäiltyjen kertomukset ja teletiedoista ilmenneet yhteydet liittivät Hämäläistä murhaan.

Kuulustelutilanteet Hämäläinen sanoo kokeneensa erittäin ahdistavina.

– Heillä oli päämääränä, että minä olen syyllinen ja that´s it.

13:06
Tällainen on murhasta syyttömänä istuneen Kai Hämäläisen tarina.

Yhtenä keskeisimmistä näytöistä oli se, että Hämäläinen olisi tunnustanut henkirikoksen niin sanotussa sellipuhutuksessa KRP:n tutkijalle. Tämä epävirallinen puhuttelu vankilassa tapahtui ilman asianajajan läsnäoloa. Myöhemmin Hämäläinen perui tunnustuksen.

– Minä vaan keksin sen teorian. Kaikki lääkkeeni, masennuslääkkeet oli vankeudessa ajettu alas. Oli vieroitusoireita ja ajattelin, että kunhan vaan keksin jotain. Olin niin sekaisin.

"Tuomio vei jalat alta"

Syyttäjän mukaan näyttö murhasta oli kuitenkin vahva. Syytteen mukaan Hämäläinen olisi houkutellut ja vienyt uhrin metsään huumeiden valekätkölle ja ampunut tämän.

Kivetyn henkirikoksen oikeudenkäyntien ensimmäisellä kierroksella sekä käräjäoikeus että hovioikeus tuomitsivat silloin 42-vuotiaan Hämäläisen elinkautiseen vankeuteen murhasta.

– Tuomio vei jalat alta ja mietin, tässäkö oli elämä ja voiko olla näin epäoikeudenmukaista. Itsetuhoisia ajatuksia kävi mielessä. Hyvin pysäyttävä hetki se oli.

Hämäläisen asianajaja Tero Lakka valoi päämieheensä kuitenkin uskoa, että tuomio voi vielä muuttua.

Esitutkinnassa oli nimittäin tapahtunut sellipuhutuksen osalta muotovirhe.

Joulukuussa 2016 korkein oikeus (KKO) palauttikin asian käsittelyn takaisin käräjäoikeuteen, koska Hämäläistä oli epäiltynä kuulusteltu virheellisesti ilman oikeusavustajan läsnäoloa. KKO katsoi poliisin siis toimineen esitutkinnassa Hämäläisen oikeusturvaa loukkaavasti.

Puolustuksen väitteen mukaan poliisi ja syyttäjä olivat lisäksi pimittäneet puolustukselta osan esitutkinta-aineistosta koskien lähinnä rikospaikkatutkintaa.

"Siinä hetkessä tuli kiljahdus: Yes!"

Uudessa käräjäoikeuden käsittelyssä keväällä 2017 Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi Hämäläisen syytteet murhasta, ampuma-aserikoksesta ja laittomasta uhkauksesta. Hovioikeus päätyi myöhemmin samaan.

Oikeuden mukaan syytetyn syyllisyydestä jäi järkevä epäily ja vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on mahdollinen. Oikeus piti ongelmallisena myös sitä, että keskeinen näyttö murhasta perustui toisen syytetyn kertomukseen. Myös toisen syytetyn tuomio kumottiin.

Näin Hämäläinen oli syytön mies Kivetyn murhaan. Hän kuuli vapautumisestaan vankilan kansliassa, jonne hän oli kesken päivän saanut kutsun sellistään.

– Kyllä siinä hetkessä tuli kiljahdus: Yes!

"Hyvin katkera olen siitä ajasta"

Vankilassa hän joutui istumaan 3,5 vuotta syyttömänä.

– Onhan se hirveätä. Kukaan ei usko sinua, sillä kaikkihan siellä sanoo olevansa niin sanotusti syyttöminä.

Hinta yli kolmen vuoden koettelemuksesta oli kova.

– 1 268 päivää. Hyvin katkera olen siitä ajasta. Menetin kaiken. Ystävät, vaimon, asunnon.

– Tämä on niin iso juttu tänäkin päivä. Porukka on jakautunut ja osa pitää minua yhä syyllisenä. Se tuntuu todella pahalta. Aika erakkona asustelen.

Hämäläisen mukaan 400 euroa per vankilapäivä ei korvauksena korvaa koettua kurjuutta.

– Mikään raha ei korvaa. Luotto poliisin ja oikeuslaitokseen on mennyt.

Hämäläinen vakuuttaa ja vannoo, ettei hän ampunut uhria Kivetyssä tammikuussa 2013.

– En todellakaan.

Keskusrikospoliisilla ei Hämäläisen syytteiden kaatumisen ja vapautumisen jälkeen ole ollut aktiivista tutkintaa tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja