Mikä sormenjälkitunnistus? Nyt tulee korvakuuloketunnistus!

Monet ovat tottuneet laitteissa oleviin sormenjälkiantureihin, mutta japanilainen yritys on kehittämässä uutta tunnistautumistapaa.

Elektroniikkayritys NEC on ilmoittanut työskentelevänsä korvakuulokkeiden parissa, jotka tunnistavat käyttäjän korvakäytävän avulla.

Nappiuulokkeet käyttävät biometristä tarkastusta, joka toimii vaihtoehtona sormenjälkitunnistamiselle tai silmäskannerille. Tuotteiden olisi NEC:n mukaan tarkoitus tulla markkinoille ennen vuotta 2019.

NEC:n mukaan korvanappien avulla tunnistautuminen vie vain noin sekunnin. Kuulokkeet on varustettu mikrofonilla, joka tallentaa korvakäytävästä ja tärykalvosta heijastuvat ääniaallot. Jokaisen ihmisen korvat ovat ainutlaatuisia, jolloin henkilön identiteetti on helposti erotettavissa.

Korvien kautta tapahtuva tunnistautuminen voisi toimia vaihtoehtona esimerkiksi salasanoille. Yritys uskoo, että sen kehittämä tekniikka toimii yli 99 prosentin tarkkuudella.

Sormenjälkiä voi väärentää

Saksalainen tietoturvaan perehtynyt yritys SRLabs osoitti, että sormenjälkiantureita voi huijata. Jos sormenjälkitunniste on kopioitu, tiedot voi nollata ainoastaan salasanalla.

SRLabsin tutkijan mukaan viranomaisten voi olla helpompi pakottaa henkilö antamaan sormenjälkensä tai kopioida tiedot korvasta, kuin saada henkilö paljastamaan salasanansa.

Kuulokkeiden kanssa saattaa olla myös ongelmia

Teknologiakonsultti Ben Woodin mukaan korvanappeihin perustuva tunnistautuminen voi osoittautua vähemmän mukavaksi vaihtoehdoksi kuin esimerkiksi matkapuhelimeen rakennettujen antureiden kautta tapahtuva tunnistautuminen.

– Ihmisillä on aina puhelimet mukanaan, mutta tämä ei päde kuulokkeisiin, Wood kertoo BBC:lle.

Woodin mukaan kahden tunnistautumistavan yhdistäminen olisikin järkevin vaihtoehto.

– Kahden tunnistautumistavan käyttöönottamisesta tulee tärkeämpää, kun siirrymme pois perinteisten salasanojen käyttämisestä. Sormenjälki- ja korvatunnistautumisen käyttäminen voikin olla hyödyllistä niille, jotka haluavat parempaa turvaa.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat