Koronatiedot tulevaisuudessa mikrosiruun? Yritys ehdottaa koronapassin ja sirun yhdistämistä

Ruotsalainen start up -yritys ehdottaa koronapassin yhdistämistä ihon alle asetettavaan mikrosiruun.

Dsruptive Subdermals -yrityksen mukaan tämä voisi auttaa koronapandemian hallitsemisessa, kertoo muun muassa Euronews. Yritys haluaa kantaa kortensa kekoon terveystietojen lataamisella kätevään siruun, jonka tiedot voidaan lukea esimerkiksi älypuhelimella tai maksupäätteellä.

Kerroimme aiemmin toisesta ruotsalaisesta yrityksestä, joka on tarjonnut suomalaisillekin mahdollisuutta testata mikrosiruaan. Vapaaehtoisia löytyi Helsingistä vain kourallinen, mutta Tukholmassa tällainen siru on asennettu jo yli 500:lle.

Riisinjyvän kokoisen sirun yhteydessä on aiemmin puhuttu esimerkiksi junalipun tietojen lataamisesta, joka onkin jo Ruotsin junayhtiölle SJ:lle käypä vaihtoehto.

Nyt puhutaan kuitenkin terveystietojen lataamisesta, joka aiheuttaa mikrobiologi Ben Libbertonin mukaan tietoturvaongelman. Sirulla olevan datan voisi lukea kuka tahansa älypuhelimella.

– Ongelmana on datan käsittely ja suojaaminen. Sitä täytyy vielä kehittää, etteivät tiedot päädy vääriin käsiin, Libberton huomauttaa.

Sijaintitietoja tällainen siru ei lähetä.

– Niissä ei ole paristoa, eivätkä ne voi lähettää signaalia itsekseen. Ne ikään kuin uinuvat passiivisena, Libberton sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat