Onko tekniikka kehittynyt jo liian pitkälle? Ovela vakoilukeino uhkaa etenkin uudempia kännyköitä

Viisi vinkkiä kännykkävahinkojen välttämiseksi 0:32
Katso myös: Viisi vinkkiä kännykkävahinkojen välttämiseksi.

Puhelimet eivät vaadi salakuunteluun enää välttämättä itse ääntäkään.

Älypuhelinten suhteen on tätä nykyä jo varsin hyvin tiedossa, milloin puhelin kuuntelee käyttäjää. Samalla sovelluksia on eristetty tehokkaasti niin, ettei vaikkapa sääsovellus pääse käsiksi puhelutietoihin. Valitettavasti tekniikka on samalla kehittynyt niin, että salakuuntelu onnistuu varsinaisesti puhetta kuulematta.

Joukko yhdysvaltalaisten korkeakoulujen tutkijoita on nimittäin selvittänyt, miten salakuuntelu onnistuu puhelimien liiketunnistimien avulla, ja onnistuuhan se. Aiheesta uutisoi Bleeping Computer.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan salakuuntelutekniikka siis perustuu älypuhelimen liike- ja asentotunnistimiin, jotka voivat rekisteröidä puheluäänien aikaansaamaa värähtelyä puhelimen sisällä.

Vaikka vakoilusovelluksella ei siis olisi pääsyä suoraan puhelutietoihin tai kaiuttimen ja mikrofonin kautta liikkuviin ääniin, sillä voi hyvinkin olla pääsy liikeantureihin. Hieman koneoppialgoritmia perään, ja rekisteröidystä tärinästä voidaan tunnistaa puhetta ja jopa puhujan henkilöllisyys ja sukupuoli.

Vastaavaa tekniikkaa on aiemmin kokeiltu puhelimen varsinaisen kaiuttimen kautta, mutta puhelimen kuulokkeen kaiutinelementtiä on pidetty liian heikkotehoisena, jotta sen aikaansaamia värinöitä voitaisiin tallentaa.

Nykyään tilanne on kuitenkin toinen, koska puhelimissa on alettu käyttää aiempaa tehokkaampia stereokaiuttimia. Samalla liike- ja asentotunnistimet ovat muuttuneet aiempaa herkemmiksi.

Tutkijat kokeilivat salakuuntelua OnePlus-puhelimilla. Vuoden 2016 OnePlus 3T -malli tuotti hädin tuskin rekisteröitävää liikettä, mutta kolme vuotta uudemman OnePlus 7T:n kanssa tilanne onkin jo toinen.

Salakuuntelumahdollisuuksiin vaikuttaa se, miten komponentit on puhelimen sisällä aseteltu ja kuinka tiukasti ne on pakattu. Lisäksi käyttäjä voi vähentää aistittavissa olevaa värähtelyä ja sitä kautta salakuuntelumahdollisuuksia puhumalla hiljempaa.

Tutkijoiden toiveena on, että puhelinvalmistajat ottaisivat salakuuntelumahdollisuuden huomioon suunnitteluvaiheessa ja esimerkiksi asettelisivat asentotunnistimet niin, että laitteiden sisäiset värähtelyt vaikuttaisivat niihin mahdollisimman vähän.

Lue myös:

    Uusimmat