Mikä on Vastaamo-kiristyksessäkin käytetty valuutta bitcoin? Kiristäjä näyttää laatineen jokaiselle uhrille oman bitcoin-tilin – tämä on rosvojen suosiman maksumuodon heikkous

10:00
Mikä ihmeen bitcoin? Asiantuntijat kertoivat Huomenta Suomessa, mistä virtuaalivaluutassa on kysymys.

Vastaamo-terapiakeskuksen vuotaneisiin potilastietoihin liittyvässä kiristystapauksessa on vaadittu lunnaita bitcoin-virtuaalivaluutalla. Valuutta on suosittu vaihdon väline verkkorikollisuudessa, koska sen omistajaa on hankala selvittää.

Bitcoin-virtuaalivaluutta ei ole minkään valtion tai keskuspankin liikkeelle laskema valuutta, vaan se perustuu lohkoketju-teknologiaan. Valuuttaa ylläpitävät sen käyttäjät yhdessä.

Bitcoinin arvo on vaihdellut voimakkaasti vuosien saatossa ja se on herättänyt siksi kiinnostusta keinottelijoiden keskuudessa. Suomessakin tunnetaan bitcoin-sijoituksilla tienanneita, jopa niistä kannuksensa saaneita miljonäärejä. Varsinaiseen asioiden ostamiseen bitcoinia käytetään kuitenkin vain vähän, osaltaan juuri sen kurssin ailahtelevuuden vuoksi.

Rikolliset suosivat verkkokaupoissa

Hämärätoimia tekeviä bitcoin kiinnostaa sen anonyymiyden vuoksi. Bitcoinit siirtyvät virtuaalisesta lompakosta toiseen ilman, että lompakon omistaja tulee osapuolten tai viranomaisten tietoon. Siksi se sopii hyvin kauppaan henkilöiden välillä, jotka haluavat pysyä nimettöminä. Bitcoinista on muodostunutkin keskein vaihdon väline esimerkiksi salatun verkon huumekaupoilla.

Vaikka raha ei olekaan fyysistä, ei se ole mahdoton takavarikoida. Suomen viranomaiset ovat onnistuneet erilaisissa verkkorikostutkinnoissa avaamaan huumekauppiaiden koneita ja pääsemään käsiksi näiden bitcoineihin. Bitcoineja onkin viranomaisilla takavarikossa huomattavia määriä, mutta se on todennut niiden rahaksi muuttamisen hankalaksi järjestää.

Anonyymi, mutta läpinäkyvä

Bitcoiniin liittyy rikollisten kannalta eräs merkittävä riski. Jokainen bitcoinsiirto anonyymien tilien välillä on julkinen, joten ulkopuolinen henkilö huomaa, jos esimerkiksi tililtä A siirtyy yksi bitcoin tilille B. Tämä mahdollistaa rahaliikenteen seuraamisen, jos joku esimerkiksi tietää epärehellistä rahaa päätyneen tilille A vaikka verkkokiristyksen seurauksena.

Tämä seurattavuus voi muodostua kohtalokkaaksi rikolliselle, jos hän yrittää muuttaa bitcoinia euroiksi jossain tunnetussa vaihtopalvelussa. Viranomaisten saadessa tietoon, että rahat ovat siirtyneet vaihtajan tunnetulle tilille, saavat he tästä myös nopeasti selville, mille tilille eurot on vastaavasti siirretty. 

Tämän takia verkkorikolliset pyrkivät häivyttämään rahojensa alkuperän erilaisilla rahanpesuoperaatioilla ennen niiden muuttamista perinteiseksi valuutaksi.

Vastaamo-kiristyksenkin bitcoin-lompakoita ilmoitettu huijaritietokantaan

Viranomaisten lisäksi myös erinäiset muut tahot pyrkivät häiritsemään bitcoinien käyttöä rikoksiin. Esimerkiksi Bitcoin Abuse -sivuston tietokantaan henkilöt voivat ilmoittaa bitcoin-lompakoita, joita on käytetty epärehellisiin tarkoituksiin. Sivuston tarkoituksena on auttaa tunnistamaan huijauksissa käytettyjä tilejä ja myös huomaamaan, jos samaa tiliä käytetään useisiin huijauksiin. Näiden bitcoin-lompakoiden käyttöä ilmoitus ei kuitenkaan estä.

Vastaamo-tapauksesta on tehty tietokantaan useita ilmoituksia. Toistaiseksi vaikuttaa, että jokainen kiristyksen kohteeksi joutunut on saanut uniikin bitcoin-tilin maksua varten, eikä raportoiduille tileille ole maksettu bitcoineja. Tätä arviota tukee se, että MTV Uutisten näkemissä kiristyssähköposteissa on jokaisessa ollut eri bitcoin-tili maksua varten.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja