Vastaamo-kiristäjä on neuvonut käyttämään suomalaista Bitcoin-valuutanvaihtopalvelua – yritys kommentoi: Emme suosittele lunnaiden maksamista

8:06
Miten poliisin tutkinta etenee? Rikostoimittaja kertoo uusimmat käänteet Vastaamon tietomurrosta.

Bitcoin-virtuaalivaluuttaa vaihtava suomalaisyritys muistuttaa, ettei verkkorikollisen vaatimia lunnaita tulisi maksaa. Yrityksen mukaan se ei voi taata, että arkaluontoiset tiedot poistuvat verkosta lunnaat maksamalla.

Tietomurron kohteeksi joutuneen Vastaamo-psykoterapiakeskuksen asiakkaita on yritetty kiristää maksamaan 200-500 euron suuruinen lunnas. Vastineeksi on luvattu poistaa psykoterapiakeskuksen palvelimelta varastettuja arkaluontoisia potilastietoja.

Kiristäjä on vaatinut lunnasrahoja bitcoin-siirtona. Suomalainen, bitcoin-siirtoihin erikoistunut yritys Coinmotion Oy kertoo verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa, että se on saanut tietoonsa tapauksia, jossa siirrot olisi kehotettu tekemään yrityksen bittiraha-fi -palvelua käyttäen.

Yritys korostaa, ettei se voi taata tietojen poistumista, vaikka lunnasrahat maksettaisiinkin.

– Bittirahaa operoiva Coinmotion Oy ei voi taata tietojen poistumista lunnaat maksamalla, emmekä suosittele lunnaiden maksamista, tiedotteessa kerrotaan.

Yritys kehottaa ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli joutuu kiristyksen uhriksi. Poliisin mukaan kiristäjille ei tulisi maksaa mitään maksuja.

Keskusrikospoliisi on kehottanut kiristysviestin saaneita tekemään rikosilmoituksen. KRP on myös kehottanut säilyttämään kaikki rikollisilta saadut viestit, sähköpostit ja muut mahdolliset todisteet.

Keskusrikospoliisi kertoi sunnuntain tiedotustilaisuudessa, että poliisi tutkii psykoterapiakeskukseen kohdistunutta murtoa kiivaasti. Auki ovat edelleen esimerkiksi yrityksen vastuu ja tekijän henkilöllisyys.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja