Mikä on Vantaan salaisuus? Kaupunki on jo päässyt haastavaan tavoitteeseen – työllisyysaste kovassa nousussa, vaikka lähtökohdat hankalat

Vantaa on jo hallituksen työllisyystavoitteessa 2:09
Vantaa on jo päässyt hallituksen työllisyystavoitteeseen.

Uuden hallitusohjelman tavoitetta 75 prosentin työllisyysasteesta on pidetty erittäin haastavana, mutta suurista kaupungeista Vantaa on jo nyt tässä tilanteessa.

Vantaalla työllisyysaste on kovassa nousussa, vaikka lähtökohdat ovat haastavat: Asukkaiden koulutustaso on heikompi kuin naapurikaupungeissa, lisäksi vieraskielisiä on asukkaista jo lähes viidennes.

Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saari sanoo, että hyviin tuloksiin on päästy tehokkaalla yhteistyöllä muun muassa yritysten, valtion ja kunnan toimijoiden kesken.

– Emme anna asiakkaiden olla passiivisia, vaan meillä on tavoitteet siitä, että kaikki osallistuvat jonkinlaiseen aktivointiin. Vantaalla perustettiin viime vuonna 1 300 uutta yritystä, joista 37 prosenttia oli maahanmuuttajataustaisten henkilöiden perustamia.

Maahanmuutto, jota paljon myös kritisoidaan, voi Saaren mukaan olla mahdollisuus kunnissa.

Vantaalla pitkäaikaistyöttömien määrä on Saaren mukaan kahdessa vuodessa puolitettu, työllisyysaste on nostettu vuodessa vajaasta 72 prosentista 75 prosenttiin.

"Kritisoitu kuntouttava työtoiminta on loistava työväline"

Pitkäaikaistyöttömien aktivoinnissa on hyödynnetty paljon kuntouttavaa työtoimintaa. Tämä järjestelmä on saanut osakseen myös paljon kritiikkiä siiitä, että sen kautta ei edetä avoimille työmarkkinoille.

– Meillä noin joka kolmas (kuntouttavaan työtoimintaan osallistunut) etenee joko koulutukseen tai avoimille työmarkkinoille tai tuetusti palkkatuelle. Ja niille, jotka eivät etene, tulee hyviä vaikutuksia. Kuntouttavaa työtoimintaa on kritisoitu aivan turhaan, mielestäni se on ihan loistava työväline, Saari sanoo.

Tuoreita tilastoja eri kaupunkien työllisyysasteista ei ole saatavilla, mutta nähtävästi Vantaalla se on tällä hetkellä paras. Helsingin työllisyysaste oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 73,9 prosenttia, Espoossa 73,4 prosenttia.

Tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Kun taas katsotaan työttömien työnhakijoiden määrää, Espoossa tilanne on hieman Vantaata parempi. Espoossa työttömänä oli tämän vuoden huhtikuussa 7,4 prosenttia työvoimasta, Vantaalla 7,9 prosenttia. Helsingissä työttömiä oli huhtikuussa noin 8,6 prosenttia työvoimasta.

Hyvä esimerkki

Kuntaliiton mukaan Vantaa on hyvä esimerkki siitä, että kunnissa voidaan tehdä paljon. Kuntaliitossa hallitusohjelman kirjausta kuntien roolin vahvistamisesta työllisyyspalveluiden järjestämisessä tervehditäänkin ilolla.

Edellisen hallituksen kasvupalvelu-uudistus olisi jättänyt kunnille työllisyydenhoidossa liiton mukaan vain sivuosan.

– Kunnille annetaan nyt mahdollisuus järjestää palveluita, ja se on hyvä asia. Kunnilla on osaamista ja kunnat panostavat ja satsaavat työllisyyden hoitoon jo miljardin verran vuodessa. Siellä on paljon potentiaalia, joka saadaan nyt varmasti käyttöön, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat