Mikä on jouluviikon ruuhkaisin päivä? Miten pakkaan auton oikein? Kysyimme asiantuntijalta viime hetken vinkit joululiikenteeseen

Asiantuntijan vinkit joululiikenteeseen ja ruuhkaisiin parkkihalleihin 6:59
Mikä on jouluviikon ruuhkaisin päivä? Miten pakkaat auton oikein? Katso asiantuntijan viime hetken vinkit joululiikenteeseen!

Kiristyvät pakkaskelit ja pinnat tuovat joululiikenteeseen tukaluutta. Kysyimme asiantuntijalta viime hetken vinkit turvalliseen ja helpompaan ajamiseen.

Joulun menoliikenne alkoi jo viikonloppuna, mutta tänä vuonna arkipyhien puuttumisen takia liikenne ajoittuu lyhyelle aikavälille. Menoliikenne painottuu 22. ja 23. päivään ja paluuliikenne tapaninpäivään.

– Sääennusteiden mukaan keskiviikko olisi kelien puolesta parempi päivä, kun torstaina on luvassa lumisadetta kattavasti koko maahan, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Koronan takia moni valitsee yksityisautoilun julkisen liikenteen sijasta, mikä voi myös lisätä osaltaan ruuhkaisuutta. Riittävä ajoaika ja hyvä valmistautuminen helpottavat matkantekoa huomattavasti. 

Tarkistuslista ennen matkaa:  

1. Valot. ”Katsotaan, että auton valot toimivat ja opetellaan käyttämään niitä oikein. Katsotaan, mihin asentoon katkaisin pitää säätää, jotta myös takavalot saadaan palamaan.”

2. Öljyt ja nesteet. ”Katsotaan nesteet ja öljyt ja huolehditaan, että lasinpesuneste kestää riittävästi pakkasta, jottei käy niin, että on säiliö jäässä jossain kohtaa.”

3. Rengaspaineet. ”Ne olisi hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa sekä silloin kun auto pakataan joulureissulle täyteen ihmisiä ja tavaraa.”

Tien päällä puolestaan tulisi pitää mieluummin monta lyhyttä taukoa, kuin yksi pitkä, jotta kuljettajan mieli pysyy virkeänä. 

– Ja vältetään sellaisen rasvaisen aterian syömistä siinä, Vesalainen huomauttaa. 

Oikeaoppisen pakkaamisen ABC

Matkatavaroiden paikka on auton tavaratilassa, Vesalainen huomauttaa.

– Pakataan niin, että tavarat on pakattu tavaratilan etureunaan eli takapenkin selkänojaan tiukasti. Seuraavat tavarat tuetaan niihin ja tehdään useampia kerroksia, Vesalainen neuvoo. 

Eikä takapenkin selkänojan yläreunaa saa koskaan ylittää.

– Muuten tavarat pääsevät lentämään matkustamon puolelle äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä, Vesalainen jatkaa. 

Pelti kolisee pysäköidessä

Viime hetken jouluostokset tarkoittavat monille kauppakeskuksia ja ahtaita parkkihalleja. Pysäköintisuma siirtyy joulupäivänä hautausmaille. 

Vesalainen muistuttaa erityiseen varovaisuuteen, jotta pelti ei kolise pysäköidessä.

– On syytä pitää koko ajan ajatus ajamisessa. Pidetään katse pois kännykästä ja ajatukset pois jouluhässäkästä. 

Vesalainen myös muistuttaa, että parkkipaikalla maksiminopeus on kävelynopeus. 

Lue myös:

    Uusimmat