Mika Lintilä nimitettiin elinkeinoministeriksi

1:53

Tuore elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) uskoo, että uusia leikkauksia ehkä joudutaan keväällä tekemään, mutta ei merkittäviä. Numeroita hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa ryhdy ennakoimaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puhunut 1-2 miljardin euron lisäleikkauksista. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä leikkauksia ei tarvita.

– Kahteen miljardiin en usko missään nimessä, Lintilä sanoi STT:lle.

– Nyt alkaa vasta valmistautuminen puolivälitarkasteluun ja katsotaan sen jälkeen, mitä sieltä tulee, hän kertoi tiedotustilaisuudessa nimityksensä jälkeen.

Lintilä arvioi, että Suomen talouskasvu nousee ensi vuonna korkeammaksi kuin valtiovarainministeriön (VM) ennakoima 0,9 prosenttia.

– Yhtenä haasteena ja velvollisuutena koen osoittaa, että valtiovarainministeriö on väärässä. En halua uskoa niitä ennusteita. Itse uskon kovempaan kasvuun, ja sen eteen tullaan töitä tekemään.

Lintilä kertoo tavanneensa monia sijoittajia parin kuukauden aikana ja yllättyneensä, miten positiivinen ilmapiiri investointien suhteen tällä hetkellä on.

– Valtiovarainministeriöllä on aina ollut viran puolesta tuomiopasuunan soittajan rooli. Ei se sävel oikeastaan siitä ole muuttunut. Hyvä, että siellä on joku pitämässä tiettyjä linjoja ja huolen siitä, että liian löyhille suitsille valtiontalous ei lähde.

Terrafamesta neuvotellaan koko ajan 

Lintilän edeltäjältä, Suomen Pankin johtokuntaan ensi vuoden alkupuolella siirtyvältä Olli Rehniltä (kesk.) jää perinnöksi pari murheenkryyniä, Talvivaaran kaivostoimintaa jatkava Terrafame ja sekä Fennovoiman tuleva ydinvoimala. 

Lintilä kertoo tulleensa informoiduksi molemmista erittäin hyvin ja olevansa kartalla tilanteesta.

– Terrafamesta kerrotaan heti, kun julkisuuteen on jotain kerrottavaa. Neuvotteluja käydään koko ajan.

Valtio antoi marraskuussa Terrafamen kaivostoiminnan rahoittamiseen 100 miljoonaa euroa lisää ja neuvotteluita yksityisen rahan löytämiseksi päätettiin jatkaa vuodenvaihteen jälkeenkin, jos se on tarkoituksenmukaista.

Ehdokkaista ei Lintilällä ole vielä mitään tiedotettavaa.

Ydinvoimalasta hän toistaa aiemman kantansa.

– Ydinvoimapuolella STUK (Säteilyturvakeskus) on se, joka määrittelee kaikki nämä asiat ja niistä ei tingitä yhtään.

Lintilä tunnetaan innokkaana jalkapallo- ja ravimiehenä. Ministerintyössään hän aikoo keskittyä ennen kaikkea työllisyyden parantamiseen.

– Kaikkien hankkeiden ja toimenpiteiden päällä täytyy lukea työ.

Veroasioihin erikoistunut Lintilä voitti keskustan ministeriäänestyksessä niukasti Mauri Pekkarisen. Lintilä oli pääministeri Sipilän ehdokas.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja