Mikä lentokoneen businessluokan lipussa maksaa niin paljon?

”Maailmaa selittäviä” videopätkiä julkaiseva Wendover Productions tarttui videollaan lentomatkailun hintaan.

Oletko koskaan miettinyt, miksi lentolippusi maksoi muutaman satasen, mutta bisnesluokan lippu olisi maksanut tuhansia? Informatiivisia, ”maailmaa selittäviä” videopätkiä julkaiseva Wendover Productions tarttui videollaan lentomatkailun hintaan. 

Useimmissa lentokoneissa on ainakin kaksi luokkaa: "turistiluokka" ja toinen, tätä parempi luokka. Tällaisia eri luokat ovat! 

Economy-luokka

Tunnetaan myös kansanomaisella turistiluokka-nimellä.

Premium economy

Joillain yhtiöillä on käytössään economy-luokkaa parempi premium economy -luokka. Sitä voidaan kutsua esimerkiksi termeillä Main Cabin Select, World Traveller Plus tai SAS Plus. Luokka on tavallisesti melko saman tasoinen kuin economy-luokka, mutta kalliimpi paremman palvelutasonsa vuoksi.

Businessluokka

Economysta seuraava taso on business- tai "bisnesluokka". Esimerkiksi Finnairilla businessluokan matkustaja saa vuodeistuimen, huippukokin laatiman menun ja cocktaillistan käyttöönsä sekä virkistyspaketin.

Ykkösluokka

Kaikkein ylellisin vaihtoehto on elokuvistakin tuttu ykkösluokka. British Airwaysilla ykkösluokan matkustajalla on oma sviitti, jossa on muun muassa televisio ja sänky; hän pääsee "ylelliselle illalliselle" ja voi käydä jopa spa-hoidoissa.

British Airwaysin 777 -koneessa on yhteensä 224 paikkaa. Wendover Productions laski koneen paikkojen hinnan.

Economy-luokan lippu Lontoosta Washingtoniin: 876 dollaria

Paikkoja koneessa: 122

Lippujen myynti tuottaa rahaa yhteensä: 106 872 dollaria

Premium economy -luokan lippu Lontoosta Washingtoniin: 2633 dollaria

Paikkoja koneessa: 40

Rahaa yhteensä: 105 320 dollaria

Business -luokan lippu Lontoosta Washingtoniin: 6723 dollaria

Paikkoja koneessa: 48

Rahaa yhteensä: 322 704 dollaria

Ensimmäisen luokan lippu Lontoosta Washingtoniin: 8715

Paikkoja koneessa: 14

Rahaa yhteensä: 122 010 dollaria

Kolme parempa luokkaa lennolla tuottaa suurimman osan rahasta; ykkösluokan 14 matkustajaa tuottaa siis enemmän rahaa kuin 122 economy-luokan matkustajaa. 

Laskelmassa on kuitenkin puutteensa, eivätkä lentoyhtiöt lippujen hinnasta huolimatta tienaa niin hyvin kuin voisi olettaa. Jos matkustaja ei ota lentoa Lontoosta vaan lentää sinne Tukholmasta ja vain vaihtaa konetta, economy-lipun hinta putoaa 392 dollariin ja ykösluokkakin 5564 dollariin. Silti suurin osa "paremman puolen" matkustajista tuottaa enemmän rahaa kuin economy-luokan matkustajat.


***

Lue myös:

    Uusimmat