Mikä ihmeen tilannehuone? Näin toimii Liigan näyttävä uudistus

Uuden televisiosopimuksen yhteydessä Liiga siirtyy teknologisesti ison harppauksen eteenpäin, kun käyttöön tulee uusi tilannehuone. Mitä se tarkoittaa ja miten se toimii tarkalleen?

Tilannehuone tai vaihtoehtoisesti videohuone on sijoitettu Helsingin Pasilaan, jossa Liigan tuomarijohto käsittelee yhden liigakierroksen aikana tapahtuvia tarkistuksia ja haastoja eri työpisteiden kautta.

Kyse on keskittämisestä, sillä aiemmin videotarkistukset hoidettiin joko hallin sisällä tai vierailemalla hallin ulkopuolella olleessa lähetysautossa.

Telian tuomien uudistusten myötä lähetysautot ovat poistuneet. Liigan tilannehuone sijaitsee Telian liigalähetystilojen yhteydessä Isolla Pajalla. Kaikki yhdestä hallista tuleva kuvamateriaali välittyy myös suoraan tilannehuoneeseen.

Näin tilannehuone toimii

– Täyden kierroksen (seitsemän ottelua) aikana käytössä on neljä videotuomaria ja kaksi päävideotuomaria. Yhden ottelun aikana tilannehuoneessa on yksi videotuomari ja yksi päävideotuomari. Neljässä ottelussa on kaksi videotuomaria ja yksi päävideotuomari. Yksi videotuomari operoi maksimissaan kahta ottelua. Päävideotuomari operoi puolestaan maksimissaan neljää ottelua.

– Päävideotuomareita on kuusi ja videotuomareita on yhdeksän kappaletta.

– Yksittäinen tilanne: jos liigaottelussa vedotaan haastoon, silloin ottelussa oleva päätuomari pyytää videotuomaria näyttämään kaikki mahdolliset kuvat, joita videotuomari ohjaa Pasilasta käsin. Kuvat välittyvät hallissa olevaan tablettiin, josta päätuomari voi tarkistella eri kuvakulmia. Videotuomari ohjaa kuvan nähtäville ja itse ottelussa oleva tuomari tekee lopullisen päätöksen sen jälkeen, kun hän on keskustellut tilanteesta tilannehuoneen kanssa.

– Videotarkistuksissa itse tilanne katsotaan läpi Pasilassa ja lopputulema ilmoitetaan päätuomarille. Videotarkistuksissa tarkistellaan potentiaalisesti potkaisemalla tehtyjä maaleja, tilanteita, joissa selvitetään, onko maali ollut pois paikoiltaan, sitä, oliko pelikello ehtinyt käydä loppuun, korkealla mailalla tehtyjä maaleja ja sitä, tehtiinkö maali kädellä.

– Liiga ei ole muuttanut haastoihin liittyviä sääntöjä. Tilannehuoneessa käsitellään vain maalivahdin estämisiin liittyvät haastot. Liigan kilpailupäällikön Arto I. Järvelän mukaan NHL:stä tuttuja paitsiohaastoja ei ole siksi, koska Liigassa ei ole asetettu kylmäkameroita siniviivoille.

– Tilannehuoneessa käydään läpi tilanteet, joissa on tuomittu 5 minuuttia + pelirangaistus. Päävideotuomari käy läpi tilanteet joko heti, seuraavalla erätauolla tai pelin jälkeen. Sen perusteella päävideotuomari tekee päätöksiä siitä, lähteekö tilanne kurinpitokäsittelyyn. Tässä prosessi aikaa on seuraavaan aamuun asti.

– Tilannehuoneessa voidaan käydä läpi yhteensä neljää haastoa yhtä aikaan.

– Otteluvalvojat ja videotuomarit jäävät nyt pois halleilta. Jatkossa ottelua tuomitsevien tuomareiden ja tilannehuoneen linkkinä toimii toimitsijaesimies.

– Jatkossa kaikki hallista tuleva kuvamateriaali on nähtävissä myös televisiolähetyksissä. Aiemmin esimerkiksi maalikameroiden kuvaa ei välitetty televisiolähetyksiin, vaan ne olivat pelkästään otteluvalvojan ja videotuomarin nähtävillä.

– Telialla on käytössä 8-15 kameraa yhtä ottelua varten. Näiden kaikkien kuva välittyy suoraan tilannehuoneeseen.

Merkittävä teko

Kilpailujohtajan Järvelän mukaan Liigan tilannehuoneessa on otettu mallia NHL:n vastaavasta.

– Tämä ei ole ihan samanlainen, mutta tekniikassa on paljon samankaltaisuuksia. NHL:ssä on aina omat henkilöt yhtä peliä kohden, mutta siellä on myös useampia tilanteita, joita käsitellään esimerkiksi haastojen osalta, Järvelä kertoo.

Itse uudistus on massiivinen. Pitkään käytössä olleista VHS-videonauhuriajoista on nyt aidosti siirrytty nykyaikaan.

– Olen ollut mukana vuodesta 1983 lähtien ja sanoisin, että tämä on kovin uudistus, mitä SM-liigassa on tehty, Järvelä myöntää.

– Tästä on haaveiltu noin kymmenisen vuotta tai jo niistä ajoista lähtien, kun NHL:ssä nähtiin samanlainen vastaava. Onhan tämä merkittävä teko. Tätä yritettiin aiemmin, mutta silloin se ei toteutunut vielä, Järvelä viittaa uusin televisio-oikeuksiin.

Järvelä ei osaa sanoa tarkkaan sitä, kuinka paljon uudistus maksaa. Käytössä oleva tekniikka tulee televisio-oikeuksien haltijalta Telialta.

Kärsivällisyyttä

Vaikka Liigassa otetaan isoja harppauksia eteenpäin teknologian avulla, muistuttaa Järvelä tuomaritoiminnan inhimillisyydestä.

– Tavoitteena tässä on oikeellisuus. Aina on kuitenkin niitä tilanteita, joissa kiekko voi vain yksinkertaisesti mennä maskin taakse tai piiloon. Joku tilanne voi jäädä näkemättä, vaikka hallissa on paljon kameroita. Sille ei voi sitten mitään. Tällä tekniikalla on kuitenkin helpompi päästä virheettömyyteen.

– Esimerkiksi haastoissa kyse on tulkinnasta, eikä niissä ole absoluuttista totuutta. Senhetkisillä toimijoilla on tulkintavalta, ja kyse on aina mielipideasiasta. Se, että kiekko on maalissa, saadaan nyt varmistettua moninkertaisella tavalla aiempaan verrattuna, Järvelä sanoo uudistuksesta.

Viime vuosien aikana videotarkistuksiin on liittynyt yksi iso negatiivinen tekijä: niiden kesto. Järvelä ei uskalla puhua millään tavalla nopeudesta, sillä taustalla on myös isoja vaatimustekijöitä.

– Meillä on enemmän kameroita ja kaikkien kameroiden kuvat pitää käydä läpi. Me ei voida jättää käyttämättä mitään korttia. Päätösten pitää olla selviä, Järvelä painottaa.

Tarkistuksiin liittyen ilmoille lähtee vankka toive kärsivällisyydestä.

– Tekniikka voi nopeuttaa tiettyjä asioita, mutta osaltaan se voi myös hidastaa. Tässä on molemmat puolet.

– NHL:ssä keskiarvo on ollut kahdeksan ja puolen minuutin kohdilla ja he ovat pystyneet tiivistämään sitä noin kuuteen ja puoleen minuuttiin. Uskon, että me ei paljoa pystytä nopeuttamaan sitä. Nyt tuomiot ovat kuitenkin paljon varmempia, koska meillä on enemmän kameroita käytössä. Se auttaa tässä.

Liigan tilannehuonetta testataan harjoituspelien yhteydessä. Virallisesti se otetaan käyttöön runkosarjan avauskierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat