Mika Häkkinen yllätti McLaren-pomon lopettamisellaan – tästä käynnistyivät keskustelut, jotka johtivat Kimi Räikkösen unelmasiirtoon

Mika Häkkisen vähitellen kypsynyt päätös F1-uran lopettamisesta saattoi yllättää McLarenin silloisen tallipomon Ron Dennisin, mutta asia hoidettiin pitkään yhdessä töitä tehneen kaksikon tyypilliseen tapaan – suoran avoimesti.

Tänään 50 vuotta täyttävä Mika Häkkinen lopetti F1-uransa jo kohtalaisen nuorena, 33-vuotiaana. Hän oli voittanut kaksi maailmanmestaruuttaan vain paria vuotta aiemmin, mutta kaudella 2001 McLaren oli jo alkanut taipua kilpailussa arkkiviholliselleen Ferrarille.

Häkkinen oli jo kertaalleen hengenvaarassa vuoden 1995 Adelaiden onnettomuutensa takia, ja kun kausi 2001 käynnistyi jälleen yhdellä vaarallisella ulosajolla Melbournessa, mieli alkoi jo tehdä työtään lopettamisen suuntaan.

– Kilpa-autoilijan elämä on todella kurinalaista. Vuosi 2001 oli minulle kymmenes vuosi F1:ssä ja olin matkan varrella saavuttanut kaksi maailmanmestaruutta, mutta myös saanut kokea kolareita, Häkkinen kertoo MTV Sportin haastattelussa syntymäpäivänsä aattona.

 – F1 radoilla kuitenkin koetellaan rajoja koko ajan. Aloin miettiä, onko tämä kaiken riskin arvoista, ja samalla elämässä muut asiat alkoivat nostaa päätään. Päätös kypsyi pikku hiljaa, mutta oli lopulta aika luonteva ja ehkä helppokin, hän pohtii.

Dennis tarjosi mahdollisuutta sapattivuodesta

Häkkiselle viimeiseksi jäänyt kausi piti sisällään isoja vastoinkäymisiä, mutta myös ikimuistoisia voittoja. Hän nousi ensimmäistä kertaa urallaan ykköskorokkeelle Silverstonen ja Indianapolisin ikonisilla radoilla.

Tuli syksy 2001, New Yorkin terrori-iskut ja niiden jälkeinen ahdistunut tunnelma Italian GP:n varikolla Monzassa. Tässä yhteydessä kuultiin jymyuutinen, kun Häkkinen kertoi viettävänsä seuraavan vuoden sapattia.

Häkkinen oli itse ajatellut lopettamista, mutta pieni aikalisä tuli kuvioihin keskusteluissa tallipäällikkö Ron Dennisin kanssa.

– Kerroin Ronille ajatuksesta kauden 2001 loppupuolella ja totta kai hän oli hieman hämmästynyt, kun mainitsin siitä ensimmäistä kertaa. Ronin vastaus oli kuitenkin selvä: pidä sapattivuosi, ota iisisti ja mieti asioita – ovet ovat avoinna, kun haluat tulla takaisin.

– Keskustelu oli, kuten kaikki keskustelut hänen kanssaan, erittäin suora, Häkkinen muistelee.

Halusi Räikkösen paikalleen

Suomalaiset F1-fanit saivat loppuvuodesta 2001 helpotusta järkytykseensä, kun väistyvän mestarin tilalle McLarenin tiimiin nousi uusi sankari, Kimi Räikkönen.

Häkkinen oli seurannut Räikkösen kehitystä tämän debyyttikaudella Sauberin ratissa. Hänelle ei ollut lainkaan yhdentekevää, kuka istuu auton ohjaamoon seuraavalla kaudella.

– Minulle oli erittäin tärkeää, kuka paikalleni tulisi, Häkkinen myöntää.

– Tiesin, että Kimi oli todella nopea, ja ehdotin Ronille, että Kimi olisi paras kuski minun paikalleni. Olin todella onnellinen, että juuri Kimi tuli talliin tilalleni.

Häkkisen suunniteltu välivuosi jäi lopulta pysyväksi ratkaisuksi. Tieto julkistettiin kesällä 2002 Saksan GP:n yhteydessä, jolloin myös Räikkösen jatkosopimus McLarenin kanssa kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat