Mikä ero on UVA- ja UVB-säteilyllä?

UVA- ja UVB-säteily vaikuttavat ihoon haitallisesti eri tavoin. Siksi on tärkeää valita suojakerroin, joka sisältää suojan kumpaakin säteilyä vastaan.

Pilvisellä säällä naisista 29 prosenttia ja miehistä 44 prosenttia ei suojaa ihoaan aurinkovoiteella, uusi selvitys osoittaa. Tätäkin useammalle on epäselvää, mitä aurinkosuojavoiteissa mainittu SPF tarkoittaa. Jopa 87 prosenttia P20 tekemään kyselyyn vastanneista ei tiennyt vastausta kysymykseen.

Ultraviolettisäteily eli lyhennettynä UV-säteily, on sähkömagneettista säteilyä, jota vastaan voi suojautua tehokkaimmin levittämällä iholle aurinkosuojavoidetta. Voiteet sisältävät useimmiten suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan.

UVA-säteily vanhentaa ihoa ja UVB polttaa. Siksi on tärkeää, että aurinkosuojavoide sisältää sekä UVA että UVB-filtterin. Mitä korkeampi SPF-kerroin aurinkovoiteessa on, sitä paremmin se suojaa ihoa palamiselta. Palamiselta suojautuminen onkin kesällä ulkoilijan tärkein tehtävä, sillä palaminen aiheuttaa ihomuutoksia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa ihosyöpää.

Dermatologi Jonathan Bowling opastaa, kuinka suojaudut kesällä haitallista säteilyä vastaan.

1. Muista, että myös pilvisellä päällä voi palaa.

2. Valitse aina voide, joka sisältää sekä UVA- että UVB–filtterin.

3. Tuote, jonka suojakerroin on 30, suojaa ihoasi mutta antaa useimmille myös hieman päivetystä. Valitse siis tämä turvallinen vaihtoehto.

4. Aurinkosuojavoidetta voi olla vaikea levittää tietyille alueille, kuten yläselkään tai jalkojen takapuolelle. Levitä aurinkovoide siis jo kotona, jossa on aikaa ja tilaa levittää voidetta myös vaikeille alueille.

5. Lapset liikkuvat paljon ulkona, joten valitse heille voide, joka on helppo levittää ja jossa aurinkosuoja kestää pidemmän aikaa. Korkea suojakerroin on lapsille välttämätön.

Terveysasiaa myös Suurin Pudottaja -sarjassa

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Female First

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja