Mihin läski menee, kun laihtuu? Tässä vastaus

Maailma pyörii pakkomielteisesti dieettivillityksien ja painon pudottamisen ympärillä, mutta harva tietää, miten kilo rasvaa oikeastaan katoaa. Aiheesta kirjoittaa CNN.

Jutun alussa näkyvällä videolla ravitsemusterapeutti kertoo, onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa.

Yllättävä aukko terveystietämyksessä yhdisti eräässä tutkimuksessa jopa 150 lääkäriä, ravitsemusterapeuttia ja personal traineria. Ylivoimaisesti yleisin harhaluulo oli, että rasva muuttuu energiaksi. Ongelma tässä teoriassa on, että se sotii kaikkien kemiallisten reaktioiden noudattamaa aineen häviämättömyyden lakia eli massan säilymislakia vastaan.

Jotkut vastaajat luulivat, että rasva muuttuu lihakseksi, mikä on mahdotonta, toiset taas olettivat, että se poistuu paksusuolesta. Vain kolme vastasi oikein. 98 prosenttia asiantuntijoista ei siis ei osannut selittää, miten laihtuminen tapahtuu.

Mihin rasva sitten menee, jos ei energiaksi, lihaksiin tai vessanpönttöön?

Valaisevat faktat

Oikea vastaus on, että rasva muuttuu hiilidioksidiksi ja vedeksi. Ihminen hengittää ulos hiilidioksidia ja vesi sekoittuu verenkiertoon, kunnes se katoaa virtsana tai hikenä.

Jos laihduttaa rasvaa noin 4,5 kilogramman edestä, noin 3,8 kiloa siitä tulee ulos keuhkojen kautta. Loput noin 0,7 kiloa muuttuu vedeksi. Toisin sanoen lähes kaikki pudottamamme paino hengitetään ulos.

Tämä yllättää lähestulkoon kaikki, mutta itse asiassa miltei kaikki syömämme palaa takaisin ulos keuhkojen kautta. Jokainen sulattamamme hiilihydraatti ja lähes kaikki rasvat muuttuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi. Sama koskee alkoholia.

Proteiinilla on sama kohtalo, lukuun ottamatta pientä osaa, joka muuttuu ureaksi ja muiksi kuona-aineksi, jotka erittyvät ulos virtsana.

Ainoa asia ruoassa, joka pääsee paksusuoleen sulamattomana ja koskemattomana, on ravintokuitu, kuten vilja. Kaikki muu nielty imeytyy verenkiertoon ja elimiin, minkä jälkeen se ei mene minnekään ennen kuin ihminen on hengittänyt sen ulos.

Kertyvät kilot vastaan pudotetut kilot

CNN kirjoittaa, että lukiossa opetetaan, että sisään tuleva energia vastaa ulos menevää energiaa. Energia on kuitenkin valitettavan hämmentävä konsepti jopa terveyden ammattilaisten ja liikalihavuutta tutkivien tiedemiesten keskuudessa.

Lihominen tai laihtuminen ei ole läheskään niin salaperäistä, jos pidetään kirjaa myös kaikista kilogrammoista, ei vain arvoituksellisista kilojouleista tai kaloreista.

Viimeisimpien yhdysvaltalaislukujen mukaan amerikkalaiset nauttivat joka päivä 3,55 kiloa ruokaa ja juomaa. Siitä 430 grammaa on kiinteitä makroravintoaineita, 17 grammaa kuitua ja loput 3,11 kiloa vettä.

Sitä ei kuitenkaan raportoida, että ihmiset vetävät henkeensä myös yli 660 gramman edestä happea, ja tämä luku vyötärölinjan kannalta yhtä tärkeä.

Jos kehoonsa mättää 3,55 kiloa ruokaa ja vettä ja lisäksi 660 grammaa happea, niin takaisin ulos pitää tulla 4,2 kiloa tavaraa, tai muuten ihminen lihoo. Jos siis haluaa pudottaa painoa, pitää päästä eroon yli 4,1 kilosta.

Se 430 grammaa hiilihydraatteja, rasvaa, proteiinia ja alkoholia, jonka useimmat amerikkalaiset nauttivat joka päivä, tuottaa 770 grammaa hiilidioksidia, 290 grammaa vettä ja noin 31 grammaa ureaa ja muita virtsassa ulos erittyviä aineita.

Keskiverron 75-kiloisen ihmisen lepoaineenvaihdunta (liikkumattomana kuluvan energian määrä) tuottaa noin 590 grammaa hiilidioksidia päivässä. Mikään ostettavissa oleva pilleri tai juoma ei saa tätä lukua nousemaan, huolimatta uskaliaista väitteistä, joita ehkä kuulee.

Hyvä uutinen on, että ihminen uloshengittää joka yö nukkuessaan 200 grammaa hiilidioksidia, joten päivittäisestä tavoitteesta on tullut höngittyä neljännes jo ennen kuin nousee sängystä.

Syö vähemmän, uloshengitä enemmän

Jos rasva siis muuttuu hiilidioksidiksi, niin voisiko ihminen laihtua yksinkertaisesti hengittämällä enemmän?

Valitettavasti ei. Jos puhkuu enemmän kuin tarvitsee, puhutaan hyperventilaatiosta, joka aikaansaa ainoastaan huimausta tai jopa pyörtymisen. Ainoa tapa, jolla voi tietoisesti lisätä kehon tuottaman hiilidioksidin määrää, on liikuttaa lihaksia.

Mutta sitten vähän hyviä uutisia. Jo pelkästään seisomaan nousemalla ja pukeutumalla yli kaksinkertaistaa aineenvaihdunnan nopeuden. Toisin sanoen: pelkästään sovittamalla kaikkia vaatteitaan 24 tunnin ajan tulisi uloshengittäneeksi yli 1,2 kiloa hiilidoksidia.

Realistisempi vaihtoehto, kävely, kolminkertaistaa aineenvaihdunnan tahdin. Samoin tekee ruoanlaitto, imurointi ja pölyjen pyyhkiminen.

Noin 2,8 rasvakilon metaboloituminen eli hajoaminen aineenvaihdunnassa kuluttaa noin 8,2 kiloa happea ja tuottaa noin 7,9 kiloa hiilidioksidia ja 3,1 kiloa vettä. Syöty ruoka ei pysty muuttamaan näitä lukuja. Siksi noin 2,8 rasvakilon pudottamiseksi täytyy uloshengittää noin 7,9 kiloa hiilidioksidia sen lisäksi, mitä ruoansulatuksessa haihtuu.

Mikä tahansa ruokavalio, josta saa vähemmän ”bensaa” kuin polttaa, toimii – mutta kaikkien painonpudotukseen liittyvien väärinkäsitysten vuoksi harva meistä tietää, miksi.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat