Miesten nutturat – miten ja miksi niistä tuli niin suosittuja?

Kaikki ovat niitä nähneet: ponnareita ja nutturoita vilisee miehillä katukuvassa enemmän kuin koskaan. Vox.com-sivusto selvitti, mikä on miesnuttura ja mistä koko trendi sai alkunsa.

Mikä on miesnuttura?

Tähän kysymykseen on vaikeampi vastata, kuin alkuun luulisi. Miesten nutturoilla (engl. man bun) viitataan nimittäin varsin erilaisiin hiustyyleihin. 

Helpointa on määritellä, mitä miesnutturan pitää sisältää: vähintään päällimmäiset hiukset sidottuna kiinni ilman, että hiuksia roikkuu lainkaan vapaana (toisin kuin poninhännässä, jossa voi olla myös irtohiuksia). Muuten oikeastaan kaikki käy täyspitkästä leijonaharjasta vain pieneen ponnarille kietaistavaan hiustuppoon muuten kaljussa päässä.

Milloin nutturoista oikein tuli suosittuja?

Suosio on kasvanut huippuunsa parin viimevuoden aikana. Erään selvityksen mukaan vuonna 2013 ilmeni pientä kiinnostusta miesten nutturoita kohtaan, vuonna 2014 villitys levisi hyökyaallon lailla ja kasvu jatkui laantumattomana vuonna 2015.

Käsitteenä miesnutturat mainittiin jo tammikuussa 2012 New York Timesin trendi-artikkelissa ja tiedettävästi ensimmäinen twiitti aiheesta on jo vuodelta 2011.

Tyyli on ehkä ollut olemassa läpi historian, mutta todellinen trendi siitä tuli vasta vuoden 2012 jälkeen.

Tuliko tyyli suosituksi julkkisten myötä?

Kyllä ja ei. Varhaiset hiusmuotijutut miesten nutturoista viittasivat usein julkkiksiin, jotka ovat taatusti vaikuttaneet hiustyylin suosion kasvuun. Tunnettuja nutturapäitä ovat mm. Jared Leto, Joakim Noah, Chris Hemsworth, Leonardo DiCaprio ja Orlando Bloom.

Hiustyyli on suosittu myös hipstereiden ja erityisesti Brooklynin baarimikkojen keskuudessa, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet tyylin leviämiseen. Kuten yleisesti muodissa, uuden trendin alkulähdettä on usein varsin vaikea jäljittää.

Entäs historia? Eivätkös samurait käyttäneet nutturoita?

Itseasiassa eivät. Tämä käsitys lienee syntynyt Saturday Night Liven sketseistä, joissa John Belushin samurai-hahmolla oli nuttura. Autenttiset valokuvat aidoista Japanin samuraista sen sijaan paljastavat hiustyylin olleen monipuolisempi. Jotkut käyttivät nutturan tyyppistä tapaa sitoa hiukset, mutta yleisempää oli ajaa kaikki pään etuosan hiukset pois.

Joka tapauksessa nutturat eivät ole paluu samurai-ajan hiusmuotiin. Tämän päivän nutturatyyliin kuuluu yleensä trendikäs paita, parta ja muita asusteita. Miesnuttura on usein osa laajempaa elämäntapavalintaa.

Eli miksi tavalliset ihmiset alkoivat kasvattaa nutturoita?

Edellinen suosittu hiustyyli oli niin sanottu ”high and tight”, jossa hiukset ajettiin sivuilta lyhyeksi ja vain pään päälle jätettiin pidempää tukkaa. Tämäkin tyyli on edelleen nähtävissä julkkiksilla.

Miesnutturat ovat melko luonnollinen jatko tälle tyylille. Tarvitsi vain pari kertaa unohtaa käydä parturissa, kunnes hiukset riittivätkin pienen päällysnutturan tekoon. Lisäksi nutturat toimivat hyvin erityyppisissä hiuksissa – myös kiharoissa.

Mitä miesten nutturat tarkoittavat?

Miesten nutturat ovat kuin symboli jostain uudesta ja uskaliaisuudesta. Lyhyt tukka on ollut miehillä ”in” aina, ja nutturamuoti onkin tuonut tervetullutta muutosta miesten hiustyyliin.

Nutturatyylin voi myös nähdä viimeisempänä uudistuksena sukupuoliroolien muutoksessa: nutturahan on perinteisesti nähty vain naisten kampauksena. Miesten muodin muuttuminen on usein tulkittu perinteisen maskuliinisuuden rajojen venyttämiseksi.

Milloin nutturamuoti sitten kuolee? Sitä kukaan ei tiedä. Mutta se tiedetään, että muodilla on tapana kiertää. Ehkä seuraava suuri hitti onkin 90-luvun pottakampaus?


Lähde: Vox.com

Lue myös:

    Uusimmat