Asiantuntijat varoittavat trendikampauksesta – voi johtaa jopa pysyvään hiustenlähtöön

Trendikäs nuttura ei asiantuntijoiden varoitusten valossa enää näytä kovin hyvältä.

Tänä vuonna monet julkisuuden henkilöt, kuten mallit Bella Hadid ja Hailey Bieber sekä laulaja Selena Gomez, ovat suosineet "clean girl" -nutturakampausta, jossa hiukset on kammattu tiukasti päänmyötäisesti ja laitettu nutturalle.

New York Postin mukaan nutturatyyli on ollut paitsi julkimoiden myös muiden sosiaalisen median käyttäjien suosiossa. TikTokista #cleangirl-hashtagilla merkittyjä videoita on katsott liki neljä miljardia kertaa. Trendikkääseen kampaukseen liittyy kuitenkin vaaranpaikka: se saattaa johtaa jopa pysyvään hiustenlähtöön.

Liian kireä kampaus voi johtaa hiustenlähtöön

Jos tukka on jatkuvasti hiuksia vetävällä kireällä poninhännällä tai nutturalla, saattavat seuraukset olla ikävät: jatkuva jännite voi vahingoittaa karvatuppea johtaen jopa siihen, että hius lakkaa lopulta kasvamasta.

Healthline-sivuston mukaan seurauksena voi ajan myötä olla hiustenlähtöä, jos hiuksia pidetään toistuvasti tiukalla päänmyötäisellä kampauksella – kuten tiukalla poninhännällä, nutturalla, palmikoilla tai tänä vuonna trendanneella sliipatulla "clean girl" -nutturalla.

Tilanne voi pahentua, jos hiuksiin laitetaan usein kemikaaleja tai niitä lämpökäsitellään jatkuvasti.

Asiantuntijoiden mukaan vauriot voivat jäädä pysyviksi. Hiukset eivät siis välttämättä kasva takaisin. Kireästä kampauksesta johtuvaa hiustenlähtöä kutsutaan nimellä traction alopedia, jonka myös MTV Uutisten vuonna 2021 haastattelema ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund on vahvistanut todelliseksi ilmiöksi.

Nämä seikat kielivät hiustenlähdöstä

Liian kireästä kampauksesta johtuvan hiustenlähdön välttämiseksi yhdysvaltalainen ihotautilääkäreiden ammattijärjestö The American Academy of Dermatology Association (AAD) suosittelee yhdistämään kireään kampaukseen löysempiä elementtejä – etenkin hiusrajan alueella.

Päänahan kipu, pistely, hilseily, kutina ja näppylät voivat kertoa siitä, että hiustyylisi uhkaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Tässä tapauksessa nutturaa on syytä hieman löysätä ja kampausta vaihtaa rennompaan.

Katso alta vinkki rentoon sotkunutturaan

Näin teet lähes täydellisen sotkunutturan sekunneissa – tällä kikalla onnistut varmasti! 1:50
Näin syntyy täydellinen sotkunuttura sekunneissa.

Lue myös:

    Uusimmat