Miesten ehkäisypilleri oli jo lähes valmis - markkinamiesten usko loppui

Migreeniä, mielialanvaihtelua, tiputteluvuotoa, painonnousua, iho-ongelmia ja veritulppariski.

Nämä kaikki ovat sivuoireita, joita naisten käyttämät hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa.

Toki vastapainoksi ne antavat hyvän suojan raskautta vastaan ja suojaavat myös muutamilta syöviltä.

Monelle naiselle ehkäisypillerit ovat tuoneet hyvän ehkäisytehon lisäksi avun akneen ja auttaneet kuukautiskipuihin, mutta osa naisista kokee kohtuuttomana, että heidän täytyy kantaa yksin ehkäisyvastuu syytämällä sisäänsä hormoneja ja vielä kärsimällä sivuoireista. Missä siis viipyy miesten hormonaalinen ehkäisyvalmiste tasapuolisuuden nimissä?

Pelättiin, ettei miesten kiinnostus riitä

– Lyhyt ja tyhmä vastaus on, että nainen on se, joka tulee raskaaksi. Aikoinaanhan, kun e-pilleri tuli, sitä pidettiin todella hienona keksintönä, joka mahdollisti naisen itse kontrolloida hedelmällisyyttään, Väestöliiton ylilääkäri Dan Apter sanoo.

– Moni mies kaipaa kyllä mahdollisuutta kontrolloida omaa hedelmällisyyttään, hän jatkaa.

Apter kertoo, että Väestöliitto oli mukana tutkimuksessa, jossa kehiteltiin miesten omaa hormoniehkäisyvalmistetta.

– Se mitä testattiin, oli pitkäaikainen ehkäisykeino, joka otettiin kapselina ja pistoksena. Teho oli kohtalaisen hyvä, eikä sivuvaikutuksiakaan juuri ollut, mutta lääketehtaiden mielenkiinto loppui.

– Katsottiin ettei tuote olisi kaupallisesti mahdollinen eivätkä miehet kuitenkaan kiinnostuisi siitä.

Helsingin Naistenklinikan professori Oskari Heikinheimolla on samankaltainen kokemus.

– Joitain vuosia sitten isot firmat, jotka olivat tässä hormonaalisessa ehkäisyssä aktiivisia, löivät hynttyyt yhteen asian kehittämiseksi, mutta sittemmin se on haudattu.

– Teollisuus perustaa päätöksensä erilaisiin markkinanäkemyksiin, ja ilmeisesti oltiin tultu sellaiseen tulokseen, että käyttäisivätkö ne miehet sitä ja toisaalta luottaisivatko naiset siihen, että mies kertoo käyttävänsä ehkäisyä.

"Tuskin saadaan miesten pilleriä minun elinaikanani"

Heikinheimo epäilee, ettei miesten ehkäisypilleristä kuullakaan ihan vähään aikaan.

– Aikaisemmin saattoi sanoa, että se tulee viiden vuoden päästä, mutta nyt se ei ole edes viiden vuoden päässä. Mahtaako olla edes minun elinaikana miesten hormonaalista ehkäisyä saatavissa apteekissa, Heikinheimo pohtii.

Kiinnostusta miesten ehkäisypillerin tai -kapselin kehittämiseen saattaa heikentää myös se, että naisen hedelmällisyyttä on helpompi kontrolloida kuin miehen.

– Naisella irtoaa tavallisesti yksi munasolu per kuukausi. Se on hyvin tiiviin hormonaalisen kontrollin alaisena ja sitä voi varsin helposti estää. Mies taas tuottaa miljoonia siittiöitä päivittäin, joiden hormonaalinen kontrolli ei ole yhtä tiukka ja hallitseminen hankalampaa, Apter puolestaan selventää.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat