Miesflunssako muka vitsi? Tutkimukset paljastivat miesten olennaisen heikkouden

Onko miesflunssa pelkkä myytti? 6:06
Tutkimus vahvistaa, että virustaudit iskevät miehiin naisia kovemmin. Katso ylilääkäri, professori Juhani Knuutin haastattelu!

Syksy etenee ja se tarkoittaa myös flunssakauden alkua. Yksi ikuisista vitsin aiheista on, kun mies sairastuu flunssaan, hän liiottelee oireita ja menettää välittömästi toimintakykynsä. Ylilääkäri Juhani Knuutin mukaan kyse ei kuitenkaan ole vitsistä, vaan tieteellisen tutkimuksen mukaan virustaudit todellakin saattavat olla miehille pahempia kuin naisille.

Tieteellinen keskustelu miesflunssan ympärillä käynnistyi Juhani Knuutin mukaan vuonna 2017, kun tiedelehti British Medical Journal julkaisi katsauksen, johon oli koottu hyvin kattava sen hetkinen tieteellinen näyttö, miten sukupuoli vaikuttaa virustaudeista toipumiseen ja oireisiin.

– Siinä on ihan perustutkimusta hyvin paljon eli on katsottu esimerkiksi virusinfektion aiheuttamia immuunivasteita elimistössä, ja stressihormonireaktioita. Sitten on katsottu, kuinka pitkään kestää toipuminen ja kuinka pikaisesti pystyy palaamaan töihin. On myös katsottu, kuinka usein tulee komplikaatioita, jatko-ongelmia virustautien jälkeen tai jopa kuolleisuutta, kuten covidin yhteydessä on selvitetty, Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä Knuuti toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tutkimus vahvisti todellakin sen, että miehiin virustaudit iskevät usein kovempina.

– Jollain tavalla virustaudit aiheuttavat naisille selvästi vahvemman immuunireaktion. Eli miesten immuunireaktio on heikompi. Myös jälkitauteja ja ongelmia tulee useammin. Toipuminen virustaudeista kestää naisilla keskimäärin puolitoista päivää, siis vakavasta tilanteesta toipuminen ja miehillä puolestaan kolme päivää. Mehän tiedämme esimerkiksi covidin yhteydessä, että kuolleisuus oli selvästi yleisempää miehillä, eikä se selittynyt pelkästään muilla riskitekijöillä, Knuuti muistuttaa.

Yksi selitys löytyy estrogeenistä.

– Sitä on tutkittu erityisesti ja havaittu, että estrogeenin olemassaolo vaikuttaa siihen, millä tavalla immuunisolut reagoi viruksiin. Kyllä siinä varmasti on muitakin perintötekijöitä, jotka voivat vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan. Jostain syystä miesten immuunijärjestelmä on heikompi ja johtaa useammin ongelmiin näiden virusinfektioiden kanssa, Knuuti sanoo.

 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat