Mainos

Mies yritti ampua poliiseja haulikolla lähietäisyydeltä – tuomio kahdesta murhan yrityksestä, lisäksi tukku muita nimikkeitä

Rovaniemen hovioikeus oli käräjäoikeuden linjoilla kahden poliisin murhan yrityksestä Oulussa kesällä 2017. Aiempien murhan yritysten, kahden virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen, ampuma-aserikoksen ja törkeän huumerikoksen lisäksi hovioikeus langetti tukun laittomia uhkauksia.

Kun partio lähestyi sittemmin tuomittua tarkoituksenaan ottaa hänet kiinni, mies juoksi autokatoksen taakse. Hän tuli autokatoksen takaa esiin ja yritti ampua poliiseja haulikolla noin kymmenen metrin etäisyydestä.

Vaikka ase ei lauennut, mies teki useamman kertomuksen mukaan nykäyksiä eli varautui aseen laukeamisen aiheuttamaan rekyyliin. Muun muassa tämä oli oikeuden mukaan merkki siitä, että mies yritti ampua.

– Asiassa on edelleen selvitetty, että teko on jäänyt yritykseksi ulkoisen esteen vuoksi, koska vastaaja ei ole havainnut aseen varmistimen olleen päällä. Ase on sinänsä ollut täysin toimintakuntoinen ja ladattu, tuomiossa sanotaan.

Osoitteli aseella

Oulun käräjäoikeuden tavoin myös Rovaniemen hovioikeus langetti Kasper Vertti Aukusti Öhmanille 7,5 vuoden vankeusrangaistuksen. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että Öhman syyllistyi myös kuuteen laittomaan uhkaukseen.

Kyse oli siitä, kuinka Öhman käyttäytyi häntä koskevassa kiinniottotilanteessa. Mies oli osoitellut poliiseja tuomion mukaan aseella.

Oikeus myös tuli siihen tulokseen, että virkamiehen väkivaltaiset vastustamiset eivät estä tuomitsemasta Öhmania myös laittomista uhkauksista.

– Korkein oikeus on perusteluissaan lausunut, että laiton uhkaus ei sisälly virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, koska virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ei edellytä uhkaukselta sitä, että uhatulla olisi perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa, oikeus päätteli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.