Vakava välikohtaus Itäkeskuksen metroasemalla johti vankeustuomioon: Mies laukaisi aseensa kahdesti painiessaan vartijan kanssa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään ehdottomaan vankeuteen 28-vuotiaan miehen, joka laukaisi aseen kahdesti Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla joulukuun lopulla.

Tapahtuma-aikaan paikalla oli myös muita ihmisiä, joiden hengen ja terveyden tuomittu vakavasti vaaransi, oikeus katsoi.

Syyttäjä haki miehelle tuomiota järjestyksenvalvojan tapon yrityksestä. Poliisi on aiemmin kertonut, että järjestyksenvalvoja oli tilanteessa puuttunut epäiltyyn huumekauppaan ja sen aiheuttamaan häiriöön aukiolla.

Mies vastusteli kiinniottoa ja laukaisi aseen painiessaan valvojan kanssa. Toinen pistoolin luodeista rikkoi ikkunalasin, josta aiheutui viiltohaavoja järjestyksenvalvojan käsiin.

Mies sanoi, että yritti paeta, koska hänellä oli huumeita laukussaan, eikä hänen tarkoituksenaan ollut vahingoittaa valvojaa. Hän myös väitti, ettei tiennyt aseen olevan ladattu.

Myös käräjäoikeus katsoi asiassa jääneen riittävällä varmuudella näyttämättä, että mies olisi pyrkinyt ampumaan järjestyksenvalvojaa ja siten tahallaan yrittänyt tappaa tätä.

Oikeus: Mies olisi halutessaan voinut ampua järjestyksenvalvojaa kohti

Oikeuden mukaan kumpaakaan laukausta ei ammuttu järjestyksenvalvojaa kohti. Laukaisuhetkellä valvojalla oli ote aseen piipusta. Lopulta hän sai aseen itselleen ja pudotti sen maahan.

Käräjäoikeuden mukaan videotallenteen perusteella syytetyllä olisi ollut halutessaan tilaisuus kääntää ase kohti järjestyksenvalvojaa ja ampua, mikä tuki syytetyn väitettä siitä, ettei hän ollut yrittänyt tappaa tai vahingoittaa tätä. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen toiminta oli ollut törkeän huolimatonta.

–  Mahdollisesti ladatun aseen piteleminen siten, että ase on myös lauennut kahdesti osoittaen sattumanvaraiseen suuntaan, on aiheuttanut vakavaa vaaraa toisten hengelle ja terveydelle. Tapahtuman aikaan paikalla on (valvojan) lisäksi ollut lähistöllä useita ihmisiä, oikeus sanoi tuomiossaan.

Mies tuomittiin törkeästä vammantuottamuksesta, vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta yhteensä vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen. Ottaen huomioon miehen rikosten vakavuus sekä hänen aiempi rikollisuutensa käräjäoikeus määräsi rangaistuksen ehdottomana.

Lue myös:

    Uusimmat