Mies rikkoi kerrostalon sprinklereitä tahallaan ja aiheutti satojen tuhansien eurojen vahingot – väitti olleensa tulessa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 43-vuotiaan miehen törkeästä vahingonteosta 1 vuoden 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen, kun hän tahallaan rikkoi kerrostalon kahdeksannessa kerroksessa useita sprinklereitä.

Kerrostalolle aiheutui suuret vesivahingot.

Teko tapahtui kesäkuussa 2016 Helsinginkatu 50:ssä sijaitsevassa Diakonissalaitoksen asuntolassa. Oikeus antoi jutussa päätöksen nyt joulukuussa 2018.

43-vuotias mies oli laukaissut kahdeksannessa kerroksessa kaikkiaan viisi automaattisen sammutusjärjestelmän sprinkleriä. Lisäksi hän oli avannut rappukäytävään johtavan palo-oven, joka lisäsi vesivahinkoja.

Yksi todistaja oli myös nähnyt miehen yrittämässä laukaista sprinkleriä seisoen sytyttimen kanssa tuolilla. Kun se ei onnistunut, niin mies rikkoi sprinklerin ja sai veden ruiskuamaan.

Vettä lattioilla

Palokunnan raportin mukaan ylimpien kerrosten lattioilla vettä oli 2-5 senttimetriä. Vettä suihkusi vesiputouksena myös ulos kahdeksannesta kerroksesta.

Vettä oli valunut kaikkiin kerroksiin ja myös kellariin ja hissikuiluun. Talosta evakuoitiin 125 ihmistä.

Kaikkiaan vahingot olivat 486 000 euroa.

"Olin tulessa"

Mies kertoi oikeudessa tekonsa syyksi sen, että hän oli psykoosissa kuvitellut olevansa tulessa.

Käräjäoikeus ei tätä selitystä uskonut, koska mies ei esittänyt oikeudessa todisteita aiemmista mielenterveysongelmista.

Väite palamisesta oli myös ristiriidassa sen kanssa, että hän yritti laukaista sprinklerin sytyttimellä.

Oikeus sovitteli korvauksia niin, että heikossa taloudellisessa asemassa olevan miehen on korvattava vahingoista kaksi kolmasosaa eli reilut 300 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat